Här är Elins trädgårdstips – så lyckas du

Det växer så det knakar. Grönsakerna och blommorna som ska skördas nu är många hos Elin Ekman i Ullfors. Här är Instagramprofilen Elin Ekmans, alias "Tant Ediths" tips för hur du ska lyckas med dina odlingar.

Det är skördesäsong för Elin Ekman i Ullfors. Här kollar hon hur majsen växer.

Det är skördesäsong för Elin Ekman i Ullfors. Här kollar hon hur majsen växer.

Foto: Kjell Sjöberg

Tierp2022-08-07 17:00

Solen skiner och det är varmt i luften. För Elin Ekman är det inte bad i närbelägna Tämnarån som gäller den här dagen.

– Det är nu skördetid och jag kommer nog att hålla på hela dagen och kvällen att skörda och binda blombuketter som ska säljas den närmaste tiden.

Vi träffas i Ullfors bruk där hon bor och odlar. Hon visar runt i odlingslanden där det är fullt av olika kålsorter och mycket annat som nu är redo att skördas.

undefined
Det är skördesäsong för Elin Ekman i Ullfors. Här kollar hon hur majsen växer.

På frågan vad hon odlar räknar hon upp mängder med grönsaker, rotfrukter och blommor. Efter ett tag konstaterar hon:

– Det är mycket men jag har nog ändå glömt bort en del.

Förberedelserna är många inför odlingssäsongen, berättar Elin och pekar på en tunna vars illaluktande innehåll förbereds tidigt på året.

– Det här är mitt eget gödsel gjort av nässlor och vallört som finns här. Den är bra för jorden och gör att det växer bättre.

Förutom gödsel fyller gårdens Walliska svartnosfår en viktig roll i för att det ska växa bra.

– Jag använder deras bajs. Tanken är att ha ett eget kretslopp och nyttja de resurser som finns här när det gäller odlandet. Det innebär att jag även tar frön från det jag odlat och använder.

Kemikalier och bekämpningsmedel använder hon inte.  

undefined
Elin Ekman har sina odlingar i det gamla bruksområdet i Ullfors. Hon tar bland annat frön från olika grönsaker och växter som hon odlar med. Det är en del i det kretsloppstänkande hon tillämpar.

– Däremot spänner jag upp nät över kålen som skydd mot kålfjärilar Jag har även trösklar för att stoppa sniglar från att ta sig in i odlingen.

Gödningen är en av flera viktiga komponenter för odlingsresultatet ska bli bra.

Till UNT:s läsare skickar Elin Ekman, 28, som även finns på Instagram under namnet Tant Edith, med en handfull saker man bör ha i åtanke när man ska odla.

– Läs på om odling. Det är roligare om det går bra från början, men kom ihåg att ingen är expert i början.

Hon konstaterar också att odlandet måste få ta tid och att man ska undvika att stressa med skörden.

– Låter du det ta tid så blir du nöjd med utfallet i slutänden.

undefined
Persiljan och vitlöken växer bra. Odlandet fungerar även tidvis bra som en motpol och träning för den ledsjukdom hon lider av.

Hon berättar att arbetet drar i gång redan under vintern. I januari börjar hon förodla i godislådor som hon fyller med jord och fröer och ställer ute i snön. 

Utomhus i januari med snö och kyla, funkar det?

– Det är inga problem med lite snö. Den fungerar bra som bevattning då den smälter på växtligheten och rinner ner i odlingslådorna. Det man ska tänka på är att placera odlingarna i lite lä.

Vad vinner man med vintersådd i lådor?

– Det är perfekt för det gör man när odlingarna i jorden är pausade. Det som är bra är att fröerna gror när de känner sig redo under våren. Dessutom blir de härdade av kylan från början. 

– Detta gör att jag sparar tid och plats då jag slipper ha tusentals plantor inomhus. Dessutom kan jag fokusera på andra sysslor än att plantera i trädgården tidigt på våren, säger Elin som även arbetar på ett vårdboende.

undefined
En del av utbudet av närodlade grönsaker från Elin Ekmans odling.

Elin konstaterar att man självklart vill nå resultat med sitt odlande. Hon menar att det även finns en annan sida av odlandet också.

– Ta gärna en stol och sätt dig vid dina odlingar och njut av hela atomsfären med lukt, färger och prakt.

Förra året fick hon bland annat två ton med zucchini på sina 300 kvadratmeters odlingsyta. Zucchini odlar hon i år också liksom stora mängder kål, vitlök och majs.

Det mesta tar hon hand om själv, men en del skänkte hon till en frikyrka som delar ut matkassar till behövande.

– Förväll, sylta och frossa i det du odlar. Det finns så mycket gott man kan göra av sina grönsaker.

undefined
De walliska svartnosfåren utgör en viktig länk i odlandet.
3 tips för bättre skördar

1. Behåll fukten i jorden genom att täcka över med löv, kompost, växtdelar eller rivet tidningspapper. Det gör även att ogräset kvävs och lyser med sin frånvaro.

2.  Jorden behöver även förbättras kontinuerligt med olika typer av näring för att växtligheten ska trivas. Se till att preparera jorden med gödsel i form av nässel- vallörtsvatten och fårbajs.

3. Se till att ge växtligheten utrymme att växa. Det var detta som gjorde att Elin Ekman förra året fick två ton zucchini.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!