Provturerna har genomförts inom ramen för pågående projekt med Tierps kommun, Upplandsstiftelsen och lokala grupper i Karlholm, Strömsberg och Ullfors. Projektet är en förstudie, som ska visa om det är praktiskt och ekonomiskt realistiskt att återskapa kanotleden från 1980-talet i sin helhet.
Vid ett kunskapsmöte på onsdagskvällen redovisades provpaddlingar och ny kunskap fångades in. Överlag är ån farbar, med några steniga platser som undantag liksom några sträckor med oundviklig landtransport. Till de större utmaningarna hör att ordna fler rastplatser och bättre förutsättningar för att sjösätta och ta upp farkoster. "Brant, lerigt och igenvuxet" var återkommande ord när Per-Arne Juhlin för projektledande Idé- och utvecklingsgruppen i Karlholm återgav provturernas rapporter.
Vid mötet framkom flera nya idéer, för att skapa mervärden för paddlare och andra besökare. Allt från vägskyltar som berättar att Tämnarån finns till information om närliggande historiska, kulturella och andra besöksmål.
– Precis sådant som kanotister vill veta. Det sa Jonas Stafberg, Tolfta, som själv paddlat mycket i ån och driver verksamhet med kanot- och kajakuthyrning. Han pratade varmt för att vidga tankarna om kanotleden, tänka i turförslag som kombinerar paddling med vandring, fiske och andra upplevelser.
Visar det sig orealistiskt att göra ån framkomlig och med hygglig strandservice hela vägen från slättsjön till havet, kan intresset riktas mot vissa delsträckor, exempelvis avsnittet från Skämsta till Strömsbergs bruk som fortfarande är en officiell kanotled och med Tierps kommun som skötselansvarig.
– Oavsett vad som händer med det här projektet kan man göra mer kring den befintliga sträckan, sa Emelie Runfeldt från Upplandsstiftelsen.
Rapport från förstudien ska vara klar senast vid årsskiftet och blir underlag till beslut om en eventuell fortsättning i en genomförandefas.