Synskadade kritiserar snöröjning
- Man drar sig för att gå ut ensam om det har kommit en decimeter snö. Då finns det ingen trottoar att hålla sig på, och det kan dröja en vecka innan det blir framkomligt igen för oss som är synskadade.Det säger Gunilla Thompsson, styrelseledamot i Synskadades Riksförbunds lokalavdelning i Tierps kommun.
Lillemor Larsson och Gunilla Thompsson, Synskadades Riksförbund i Tierp, har svårt att ta sig fram i centrala köpingen, där trottoarerna ofta göms under snön och riktmärken som staket och häckar försvunnit bakom upplogade vallar.
Foto: Ann Svalander
- Det är otäckt, för när man inte har sina invanda orienteringsmärken att gå efter så kommer man vilse. Det händer mig själv åtminstone någon gång i veckan nu sedan vi fick snö. Och ett par gånger, när jag har kommit sent med tåget och det inte finns någon att fråga, har jag fått ringa hem och så har mina barn fått springa ut och leta och ropa tills vi hittat varandra, säger Gunilla Thompsson.
Hon visar tillsammans med kollegan på förbundets kansli i Tierp, Lillemor Larsson, hur svårt det är att korsa gator när snön förvillar. Det är lätt att komma ur kurs när man inte kan orientera sig med sin vita käpp. Och lätt att halka omkull när man inte ser isfläckarna.
I fjol motionerade Tierps synskadade i samma fråga.
- Om det är illa i år så var det verkligt bedrövligt i fjol, säger Gunilla Thompsson.
Man lovade då från kommunens sida att det skulle bli bättre denna vinter. Alla fastighetsägare skulle informeras om sitt ansvar att hålla trottoarerna rena från snö.
- Jag vet inte om informationen gått ut, men någon ändring har det inte blivit.
Kommunen tar inte problemet på allvar, skriver SRF i Tierp, som pekar på riskerna med att synskadade tvingas ut i körbanan när inte trottoarerna går att använda.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!