– Som mest åkte jag på 37 rekoringar på två veckor. Utan dem vet jag inte hur det hade gått, säger företagets vd Per Sandström.
Innan pandemin hade marknader varit syltkokeriet Syltkrukans stora inkomstkälla i nästan 30 år. När marknaderna stängde flyttade företaget försäljningen till rekoringar, som är en handelsplats mellan lokala småskaliga handlare och konsumenter och där kommunikationen sker via sociala medier.
– Jag hade börjat åka på rekoringar redan innan och när pandemin slog till ökade det jättemycket, både i antal, försäljningsmässigt och kundmässigt. Det blev vår räddning, säger Per Sandström.
Sedan i höstas är de flesta marknaderna i gång igen och för Syltkrukan har det inneburit rekordförsäljning.
– Det blev en topp när allt öppnade upp igen och det märktes att det fanns ett sug efter produkterna. Vi hoppades verkligen att kunderna skulle komma, och det gjorde de.
De har haft kafé sedan 1996 och restaurang sedan 2019. Inriktningen har varit husmanskost och thaimat och nyligen började de även med sushi.
– Vi älskar sushi själva och min fru är utbildad sushikock. Det fanns två ställen i närheten som hade sushi men båda har stängt, så vi tänkte att det fanns en ingång till att börja med det.
Planen är att anställa tre personer till, men på grund av lång handläggningstid hos Migrationsverket har de ännu inte fått arbetsvisumen godkända.
Trots att företaget står på flera ben är kärnverksamheten fortfarande sylttillverkningen. Vanligtvis tar de hit personal från Thailand som plockar bär, något som blev ett stort bekymmer när ingen fick komma hit under pandemin.
– Vi lyckades hitta nya personer som plockade och som är bofasta i Sverige permanent. Eftersom det inte var några marknader gick det åt mindre, så vi fick in tillräckligt med bär.
Hur tillgången på bär ser ut i år är för tidigt att säga.
– Det har varit en kall vår och som det ser ut nu börjar säsongen två eller tre veckor senare än vanligt. Men om det inte blir någon frost nu och det regnar i sommar, då ser det bra ut.
Den 28 maj är Syltkrukan en av flera verksamheter som är med på Tämnarrundan, ett arrangemang där över 20 företag och besöksmål håller öppet runt sjön Tämnaren.
– Jag hoppas att det kommer leda till att nya kunder hittar till oss. Det är ett otroligt bra startskott inför sommarsäsongen, säger Per Sandström.