Sveriges kanske vackraste park

Herrgårdsparken i Lövstabruk är en av finalisterna i tävlingen Sverige vackraste park.Gårdsfogden Allan Lundvall har bott på bruket i nära femtio år och är en viktig drivkraft bakom barockträdgårdens nuvarande utseende.

Foto: Staffan Claesson

Tierp2007-07-15 19:00
För Allan Lundvall finns inga tvivel: herrgårdsparken i Lövstabruk är landets vackraste.
- Nog är den det alltid. Uppbygganden och symmetrin är så fin. Fast det är egentligen först efter jag gått i pension som jag ser hur vackert det faktiskt är. Förut såg jag bara ogräset och allt som behövde göras, säger han.
Allan Lundvall kom till bruket tillsammans med hustrun som 25-åring, nyutexaminerad från Sveriges lantbruksuniversitet i Ultuna. Hans uppgift var att sköta lantbruket som tillhörde bruket - en uppgift han till en början var tveksam till.
- Vi sa att vi skulle försöka hålla ut två år. På den tiden såg det ju inte så bra ut att byta arbete alltför snabbt. Då tyckte folk att man var en hoppjerka, säger Allan Lundvall som kom att tillbringa hela sitt arbetsliv och en stor del av sitt liv på Lövstabruk. Från 1967 fram till pensionen för sju år sedan har han varit gårdsfogde, med ansvar för parken och byggnaderna.

- Carl de Geer var en fantastisk arbetsgivare. Trots att han var en av de högsta uppsatta industrimännen i landet var han oerhört intresserad av arbetet som vi gjorde här och höll koll på allt. Gick det bra kunde det komma ett kuvert med några extra sedlar i.
När Allan Lundvall kom till Lövstabruk bar herrgårdsparken, som anlades redan på 1600-talet, fortfarande en tydlig prägel av den forna trädgårdsmästaren. Han hette J-O Strindberg, var författaren August Strindbergs lillebror och arbetade på bruket runt förra sekelskiftet.
- Han anlade trädgården efter de ideal som låg på modet då. Han sägs ha varit ofantligt duktig, om än lite lynnig, säger Allan Lundvall.

Den strindbergska parken var ett främmande inslag i den stramt klassicistiska bruksmiljön och med tiden uppkom en önskan att återskapa 1700-talets parterrer med boskéer. 1969 kom Allan Lundvall, trädgårdsarkitekten Walter Bauer och familjen de Geer överens om att återskapa den forna barockträdgården och strax därefter inleddes arbetet. Utgångspunkten blev en ritning som kusinerna A.F Barnekow och Emanuel de Geer gjort år 1769.
Det första som gjordes var att flytta 20 stycken 70-åriga skogslindar till parken från en av herrgårdens alléer.
- Vi skar ned dem, grävde runt rötterna så bara en rotklump återstod och lät dem stå en sommar innan vi flyttade dem. Sen fick vi linda jutesäckar runt stammarna så de höll sig fuktiga. Det var lite krångligt men alla träden klarade sig, säger Allan Lundvall.
I augusti 1974 - lagom till alla växter slagit rot ordentligt - invigdes den restaurerade parken. Kvällen innan invigningen tog friherre Carl de Geer Allan Lundvall åt sidan.
- Han sa att det ska du veta att de säger att det finns ingen kunglig park i Sverige som är lika fin som den här. Vilka "de" var fick jag aldrig reda på. Men nog sträckte jag på mig lite extra efter de orden, säger Allan Lundvall.
FAKTA/Sveriges vackraste park
Sveriges vackraste park är en årlig tävling för offentliga parker och trädgårdar som arrangeras för femte gången. Syftet är att väcka intresse för vackra och välskötta trädgårdar i landet.
10 finalister har valts ut av en jury, sedan får allmänheten rösta på sin favorit fram till 15 augusti. De tre vackraste parkerna går vidare till en europeisk final.
Finalisterna 2007 är:
Bergianska trädgården i Stockholm
DBW: s botaniska trädgård i Visby
Drottningholms slottspark
Grönsöö slottspark i Enköping
Rosenlunds rosarium i Jönköping
Sollidens slottspark på Öland
Taxinge slottsparker i Nykvarn
Uppsala botaniska trädgård
Lövstabruks herrgårdspark samt Wij trädgårdar i Ockelbo
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om