Svartbyggt plåtplank måste rivas

"Anskrämlig avskärmning" kallar Tierps kommun det höga korrugerade plåtplank som Kaveh Homagoon, butiksägare och granne med kommunhuset, haft uppsatt mot gatan i snart två år. Nu ska planket bort.

Plåtplanket framför ett bygge på Centralgatan i Tierp saknar enligt kommunen både bygglov och markägarens tillstånd och nu kräver

Plåtplanket framför ett bygge på Centralgatan i Tierp saknar enligt kommunen både bygglov och markägarens tillstånd och nu kräver

Foto: Ann Svalander

Tierp2008-06-20 00:01
De korrugerade plåtsjoken monterades upp när Kaveh Homagoon började bygga på tomten. Vad det är som tagit form bakom planket har han inte velat avslöja för allmänheten, men någon slags näringsverksamhet handlar det om, och i oktober 2006 hoppades han själv att han skulle kunna öppna redan på nyåret 2007 och att den del av verksamheten som planerats ute i trädgården skulle kunna invigas samma sommar.
Så blev det inte. Grannar har klagat på höjden på det staket Kaveh Homagoon tänkt sig att omgärda tomten med, och ett överklagande ligger fortfarande hos länsstyrelsen. Under tiden har bygget gått i stå.

Efter att kommunstyrelsens politiker fått påtryckningar från allmänheten gjorde kommunens bygglovshandläggare Bo Gustavsson en besiktning på fastigheten och konstaterade att det saknades bygglov för plåtplanket, som delvis står på trottoaren - det vill säga på kommunens mark.
- Vi har förstås varit medvetna om detta sedan tidigare, men ingen hade trott att byggnationen skulle dra ut så på tiden. Nu är det inte acceptabelt längre, säger Bo Gustavsson.
I ett rekommenderat brev till Kaveh Homagoon kräver kommunen att planket demonteras "så att trottoaren mot Centralgatan blir tillgänglig i hela sin bredd". Brevet hämtades ut på onsdagen denna vecka, samma dag som den ställda tidsfristen gick ut.
- Jag har bygglov på allting, på kommunen bara vänder och vrider de på orden, menar Kaveh Homagoon.
- De påstår att det har kommit in en anonym anmälan. Själva passerar tjänstemännen och politikerna varje dag här utanför och ingen har sagt någonting. Vad ska jag göra? Det är ju bara tillfälligt. Arbetsmiljöverket kräver att man skärmar av när man bygger för att inte folk ska göra sig illa.

Men det händer ju inget, det blir ju inte färdigt?
- Jag har problem med en skada i armen och väntar på operation. Så jag kan inte bygga själv. Planket är fult - okej, jag kan måla det, vilken färg vill de ha, blir det bra med randigt?
På torsdagen kontaktade Kaveh Homagoon bygglovshandläggaren.
- Han hävdar att han inte fått brevet förrän nu. Därför kommer jag att delge honom samma krav en gång till så att han får ytterligare ett par veckor på sig att ta bort planket innan ärendet går vidare till kommunstyrelsen där beslutet om ett vitesföreläggande tas, säger Bo Gustavsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om