Svårt utvärdera EU-stöd
24 projekt i Heby och Tierps kommuner fick cirka 6,6 miljoner kronor i EU-stöd genom Leader plus. En återuppbyggd kvarn, en renoverad bakugn och en kanotled som rensats från vass var några av de konkreta resultaten. Men arbetstillfällena lyser i flera fall med sin frånvaro i dag.
- Att enbart satsa på turism kan lätt bli som att man bara fernissar på, det kan bli ett korttidsprojekt som sedan blåser bort, säger företagaren Kiell Tofters
Foto: Peter Söderlund
Men högsta prioritet enligt Leader Nedre Dalälven var att projekten också skulle bidra till nya arbetstillfällen.
UNT har valt att titta på 24 projekt som genomfördes i Heby och Tierps kommuner (utöver dessa fanns projekt där flera kommuner eller hela området samarbetade). Runt 18 av dessa var inriktade på turism eller bevarande av gamla kulturtraditioner.
Elva stycken, ungefär hälften, resulterade inte i några nya arbetstillfällen alls. Ibland hade man ett annat fokus som exempelvis inflyttning. Andra projekt hade hoppats skapa arbetstillfällen men misslyckades.
Karl-Erik Moberg var med och rustade kyrkstigen i Nora socken. Det fixades med rastplatser och en spång över blötmarken gjordes bredare och bättre. När projektet beviljades sade Leader att det hade "goda förutsättningar att bidra till ökat entreprenörskap samt nya och bevarade arbetstillfällen".
Blev det några arbetstillfällen?
- Nja, det är svårt att säga. Lite har det nog blivit i och med att turisterna går där och de vill kanske ha övernattning och kunna äta mat och så. Men det har inte öppnats några nya verksamheter utefter stigen. Vi anlitade några företag när vi höll på med arbetena och då blev det arbetstillfällen men inget bestående.
Trots det är Karl-Erik Moberg, i likhet med de flesta projektledare, nöjd med resultatet.
- Vi hade aldrig kunnat göra det vi gjorde utan de här pengarna. Spången över blötmarken började falla ihop och den hade inte funnits kvar utan projektet. Och det är bra mycket mer folk som använder stigen dagligdags i dag.
Ibland tycks ambitionen att skapa arbetstillfällen ha varit starkare hos Leader plus än hos projektledarna själva.
- Vi ville mest bevara gamla lantbruksmetoder, säger Jakob Martinell som drev projektet Nybyggarland i Råsbo där man etablerade ett slags Mini-Skansen med gamla byggnader och återkommande lantbruksdagar.
Andra projekt skapade jobb när de pågick, men efteråt rann en del av satsningarna ut i sanden. I Söderfors startades bland annat en gemensam informations- och bokningscentral. I utvärderingen sägs att projektet gav 14 nya arbetstillfällen och tre nystartade företag. Men hur mycket av detta som är kvar i dag är Inger Åhs-Kjellen, projektledare, osäker på.
- Den gemensamma informations- och bokningsfunktionen flyttade in på herrgården och övertogs av deras personal. Men själva verksamheten lever och hade väl inte funnits utan det här projektet, säger hon och konstaterar också att den gemensamma hemsidan inte fungerar längre.
- Om jag skulle göra om det här skulle jag nog tänka på att skapa mer beständiga och inkomstbringande aktiviteter och åtgärder. En turistbroschyr ger inga intäkter, men Söderfors hamnade lite på kartan och alla blev mer delaktiga i och med projektet.
Ett projekt som inte gav några konkreta resultat alls var Förstudien för Aspnäs-Tämnaren. I slutrapporten konstateras att projektets kulturdel bara delvis kunde genomföras. Något arbetstillfälle blev det inte. Inte heller naturdelen, som skulle göra något åt sjön Tämnaren som hotade att växa igen, uppnådde målet på ett arbetstillfälle.
"Orsakerna till detta kan säkerligen bli föremål för olika bedömningar allt från projektets brist på verklighetsförankring till samverkanssvårigheter med ägare runt sjön" står det i rapporten.
Men projektledaren Carl Olivestam försvarar sitt projekt.
- För att vara en förstudie tyckte jag det var lyckat. Vi kom så långt man kan begära med de resurser vi fick, säger han och hävdar att medvetenheten om problemen med Tämnaren är större i dag än tidigare. Projektet Utveckla Östervåla drev också till en del arbetet vidare.
De tre projekten runt Östervåla lyckades bäst ur jobbsynpunkt. Av det 80-tal arbetstillfällen som de 24 Leader plusprojekten säger sig ha medverkat till kom 43 stycken från Utveckla Östervålaprojektet. Det drevs av företagaren Kiell Tofters och var inte i första hand inriktat på turism.
- Vi ville ta ett större grepp. Det här med turism kan vara lätt att komma i gång med och det låter fint. Men att enbart satsa på turism kan lätt bli som att man bara fernissar på, det kan bli ett korttidsprojekt som sedan blåser bort. Att arbeta med näringsliv, inflyttning och sådant kan vara lite mer tungrott men också ge mer i längden.
- Fast det vi uppnådde då på företagarsidan har nuvarande finanskris och lågkonjunktur till en del förstört, säger Kiell Tofters och syftar då på Elanders tryckeri som flyttat från orten och nerdragningarna på Zetterbergs.
Men han håller med om att det är svårt att avgöra vilka arbetstillfällen som faktiskt skapades som en konsekvens av projektet och vad som hade skett i alla fall. Generellt tycker han att Leader ibland blir lite onödigt upphaussat med tanke på att det inte handlar om så mycket pengar.
- Gör man ingenting för en levande landsbygd så blir det en död landsbygd och där har Leader en viss betydelse, men inte så att det revolutionerar en hel bygd, för det gör det inte, säger han.
FAKTA
Med pengar från EU, stat och kommun skulle Leader plus främja landsbygdsutveckling. Projekten drevs av ortsbefolkningen och ofta fick man även andra former av bidrag.
UNT har granskat utvärderingarna från 24 projekt i Heby och Tierps kommuner som ingick i Leader Nedre Dalälven (totalt ingick mer än 100 projekt i 10 olika kommuner i området).
Ett resultat på 80-talet jobb och cirka 35 nystartade företag redovisas. 11 projekt gav inga jobb och 17 projekt medverkade inte till några nya företag.@1h Rubrik 80 fet:Svårt utvärdera EU-stöd
Med pengar från EU, stat och kommun skulle Leader plus främja landsbygdsutveckling. Projekten drevs av ortsbefolkningen och ofta fick man även andra former av bidrag.
UNT har granskat utvärderingarna från 24 projekt i Heby och Tierps kommuner som ingick i Leader Nedre Dalälven (totalt ingick mer än 100 projekt i 10 olika kommuner i området).
Ett resultat på 80-talet jobb och cirka 35 nystartade företag redovisas. 11 projekt gav inga jobb och 17 projekt medverkade inte till några nya företag.@1h Rubrik 80 fet:Svårt utvärdera EU-stöd
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!