Svårt att få igång medborgardialog

När Tierps kommun organiserade om, på både politisk nivå och tjänstemannanivå, vid årsskiftet var den uttalade avsikten att invånarna skulle få större inflytande.

Tierp2007-03-02 00:01
Nu är verksamheterna i gång men hur går det med medborgarinflytandet?
Tidigare har bara kommunfullmäktiges sammanträden varit öppna för allmänheten. I den nya organisationen finns nu dessutom fyra beredningar, knutna till fullmäktige, som är tänkta att ha en kontinuerlig dialog med medborgarna. De hanterar frågor som rör tillväxt och samhällsbyggnad, lärande och unga, omsorg och livsmiljö samt demokratifrågor.
Beredningarna har ingen egen beslutanderätt utan tar fram beslutsunderlag åt fullmäktige i de mer övergripande frågorna inom sina respektive områden. Där är tanken att kommuninvånarna ska kunna vara med och peka ut problemen och hitta lösningar.

Beredningarnas sammanträden ska därför vara offentliga och kan också hållas på olika orter runt om i kommunen.
Redan har ett par sammanträdesomgångar avverkats under de två gångna månaderna, utan att ha annonserats - hur ska då medborgarna i praktiken få veta vad som ska avhandlas, var och när?
- Vi har inte pratat tillräckligt med medborgarna, inte än, det är riktigt, säger kommunstyrelsens ordförande Bengt-Olov Eriksson.
- Men vi hade inte heller föreställt oss att allt skulle fungera fullt ut från dag ett. 120 personer har bytt arbetsplats och roller, först i onsdags fick de sista fem tjäns­temännen sina arbetsplatser. Det kan dröja ytterligare någon månad innan vi går ut till hushållen med information om den nya organisationen och om hur man kan vara med och påverka.

Sedan blir det en utmaning för beredningarna att få människor att vilja vara med och agera för sin framtid.
- Det är något vi grunnar mycket på, hur vi ska nå ut, säger ordföranden i beredningen för omsorg och livsmiljö, Erik Laakso.

- Vi kommer att annonsera våra möten via de vanliga kanalerna, press, annonsblad och kommunens hemsida. Och vi kommer också att gå ut med riktade inbjudningar till särskilda intressegrupper. Men om bara de som driver en fråga får påverka beslutet blir det kanske fel för andra. Så vi måste också hitta nya former för att sprida inflytandet och få fler engagerade.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om