Sväng och tradition på Vinterstämman

På lördagseftermiddagen hölls den årliga Vinterstämman i Tierps spelmanslags regi. En mer lämplig plats för detta musikaliska fyrverkeri än Eric Sahlströminstitutet i Tobo kan man knappast tänka sig.

De unga musikerna i Tierps Låtverkstad hade Tierps spelmanslag med sig upp på scenen.

De unga musikerna i Tierps Låtverkstad hade Tierps spelmanslag med sig upp på scenen.

Foto: Peter Frisbeerg

Tierp2015-02-07 16:58

– Det är trettonde året som vi har stämman i det här huset, sade Britta Furenborn, en av musikanterna i Tierps spelmanslag innan hon kilade vidare med lotteriringen.

Det var inte bara i den stora salen den musicerades på lördagen utan musik hördes också från intilliggande rum och från övervåningen. Västlands spelmanslag med förstärkningar inledde med medryckande toner som lockade upp många danssugna ur publiken.

– Det här är fantastiskt. Min man spelade och jag brukade följa med honom till sådana här tillställningar, berättade Ritva Hult som nyligen lämnat huvudstaden för att flytta ut "på landet".

– Jag älskar den här musiken. Och så gillar jag 30-talsjazz och blues också.

Efter dansen intog ungdomarna i Tierps Låtverkstad scenen under ledning av Mari-Ann Kuusk-Wikström från Kulturskolan i Tierp tillsammans med Tierps spelmanslag. De bjöd på fyra traditionella låtar från Tierpstrakten, bland annat "Dödens vals" som spelmannen Kalle Bodin från Esarby, mormors morfar till eleven Sara, komponerat till ett bröllop. Nu föll det sig inte bättre än att brudgummen föll ned död under bröllopsdansen, därav titeln på stycket som var tänkt att skänka glädje.

Senare under eftermiddagen blev det buskspel. Till det anlände spelmannen, journalisten och författaren Peo Österholm från Uppsala. Han är aktuell med en ny bok – "Harpan och järnet" – som handlar om järnbrukens musik under 500 år. Nyckelharpan som ju är själva sinnebilden för musiken i de norduppländska bruken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om