Svalt intresse för fullmäktige i Tobo
Det blev trångt om saligheten när Tierps kommunfullmäktige på tisdagskvällen utlokaliserats till Tobo Folkets hus. Sammanträdet inleddes med allmänhetens frågestund, men intresset var minimalt och kommunstyrelsens ordförande Bengt-Olov Eriksson (s) fick bara tre frågor.
Det har funnits flera tänkbara användningsområden, menade Bengt-Olov Eriksson. Friskolegruppen har visat intresse liksom indiv- och familjenämnden, men lokalerna har inte passat för verksamheterna.
— Så i dagarna har skolan nu lämnats till mäklare för att säljas.
Efterlyser förvaring
Tage Elvin efterlyste också, i egenskap av ordförande i föreningen Tobo bruksmuseum, någonstans att förvara den industrihistoriska Tobosamling som nu kommer tillbaka till orten efter att ha varit utlånad till Upplandsmuseet.
— Vi har haft frågan uppe i kommunstyrelsens arbetsutskott och tycker att det är angeläget att försöka skapa ett permanent bruksmuseum, så vi är beredda att hjälpa till men på vilket sätt har vi ännu inte tagit ställning till, sa Bengt-Olov Eriksson.
Tierp i dålig dager
Gunnar Larsson ville veta hur kommunen kan underlätta för företagarna, mot bakgrund av exemplet med surströmmingsproducenten i Hållnäs, som Larsson tyckte ställde Tierp i dålig dager. Bengt-Olov Eriksson hänvisade till den "medborgarservice" som inrättas i samband med att kommunens nya organisation träder i kraft vid årsskiftet:
— Servicen ska underlätta också för företagarna och hanteringen bli smidigare oavsett vilka tillstånd och myndighetsbeslut man behöver.
Kommunfullmäktige ställde sig positiv till en motion från Jenny Lundström (mp) där hon yrkat att en fjärdedel av budgeten för upphandling av livsmedel år 2010 ska avse ekologiskt certifierade livsmedel. Kommunstyrelsen fick uppdraget att komma med riktlinjer för hur målet ska uppnås.
Den rikskända Tierpsreklamen i etermedia kom än en gång upp till diskussion. Folkpartiets gruppledare Anja Roos förslag att slopa reklamen eftersom den är "missvisande" — allt är inte möjligt i Tierp, menar hon — fick inget bifall ens i det borgerliga lägret. Men såväl kristdemokraternas som miljöpartiets företrädare tyckte att det var dags att ta ett steg till i marknadsföringen och fördjupa budskapet.
Fråga om uppgörelse
Lars Svensk (kd) tog upp frågan om Hästhagen, som han konstaterade nu fått något av en "ketchuplösning":
— Men hur hållbar är uppgörelsen? undrade han.
Catarina Deremar (c) var inte orolig för att ett maktskifte skulle påverka rivningsbeslutet men var däremot rädd att kalkylen på 8, 8 miljoner inte skulle hålla.
— En kostnadsberäkning kan man aldrig garantera, men i regeringsbeslutet finns en viss marginal, påminde Bengt-Olov Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!