Klockan är strax efter nio på morgonen, och trots att det är flera minuter kvar innan dagens lektion ska börja har flera sjundeklassare redan börjat bära in hyllor, stolar och bord till träslöjdssalen. Nu ska det slipas, hyvlas och putsas.
– Vi håller på med ett projekt där vi ska göra om gamla möbler, säger Nikki Engström, som håller på att slipa bort färg från en pall.
Bredvid henne står klasskamraten Hoodo Mahamud Hussen, som berättar att hon tidigare har testat att renovera möbler.
– Men det kan vara ganska komplicerat, man vill ju göra sitt bästa, säger Hoodo Mahamud Hussen.
På Örbyhusskolan har man valt att starta ett ämnesövergripande projekt där teknik, slöjd och bild samarbetar för att väcka intresse hos eleverna när det kommer till återbruk och återvinning.
– Vi hoppas att eleverna kommer börja tänka mer på återbruk efter projektet. Man kanske inte behöver slänga en sängstomme utan man kan göra något nytt ut av den, säger Jenny Lönn, trä- och metallsslöjdslärare.
Under en månads tid har skolan samlat in sekretärer, bord och stolar, tavlor, tapeter, färg, fönster och plåtburkar. Eleverna har delats in i mindre grupper där de fått i uppgift att komma på en lösning på det projekt som de fått till sig. De ska laga, ändra eller förbättra möblerna på olika sätt. Under projekts gång ska de även dokumentera sitt arbete och beskriva vad de har gjort.
– Vi vill göra eleverna mer delaktiga och visa dem vilka möjligheter de har. De kan så mycket mer än vad de själva tror. Sedan finns aspekten kring att arbeta i grupp, man faktiskt kan stärka varandra när man arbetar tillsammans, säger teknik- och matteläraren Lena Byberg.
Hittills har man bara fått positiva reaktioner.
– Eleverna springer in i salen när lektionerna börjar, de kommer även in på raster och arbetar med projektet, säger Lena Byberg och skrattar.
– På rasterna så vill de gärna visa för sina kamrater hur långt de har kommit och hur de tänker, fyller Jenny Lönn i.
Projektet startade under första veckan i november och kommer pågå fram till och med i december då alla möbler kommer att säljas i samband med en nätauktion. Även här har eleverna fått i uppgift att marknadsföra själva auktionen.
– Vi hoppas få in så mycket pengar att vi ska kunna köpa en 3D-skrivare, det är inte så många skolor som har en sådan, säger Lena Byberg.