Många studenter hade varit på champagnefrukost på morgonen. På Katedralskolan var det fotografering, Alice Lindgren och Graciela Buhrman stod och väntade på att bli fotograferade. Trots att solen sken hade de filtar runt sig för att inte frysa i sina studentklänningar.
– Det blir fina bilder men man hade önskat att det kunnat vara typ fem grader varmare, säger Alice Lindgren.
En viss nervositet finns alltid under en sådan speciell dag.
– Det känns lite läskigt och oklart. Alla vanor bara försvinner, säger Alma Stensson som är, eller snarare var, elev på Katedralskolan.
Några timmar innan Miranda Asp på Ekebygymnasiet skulle springa ut som student var hon taggad men lite nervös för framtiden.
– Jag vaknade klockan halv fyra då jag var så nervös, säger Miranda Asp och fortsätter:
– Det känns som att man blir knuffad över en kant och plötsligt ska vara vuxen.
LÄS MER: Allt från studentfesten
På Güntherska konditoriet hade bagarna också varit igång sedan tidig morgon. På förmiddagen var kylarna fyllda med cirka 100 tårtor.
– Vi är klara med alla tårtor som är beställda, men det kommer rulla på under dagen också, säger Elina Haverskog som arbetar på bageriet.
För blombutikerna är studentdagen en av de mest hektiska dagarna med mycket förberedelser innan. Rosor i olika varianter att hänga runt halsen är populära till utspringen.
– Men flera vill också ha vanliga buketter senare under dagen, säger floristen Sofie Svärling.
Zeinab Noor och Danait Bri var förväntansfulla för dagen och framtiden. De har båda gått naturprogrammet på IT-gymnasiet och hoppas komma in på läkarprogrammet till hösten.
– Men tandläkare är vår plan b, säger Danait Bri.
– Vi har sökt in till skolor i hela Sverige, men hoppas vi kan plugga vidare i Uppsala, säger Zeinab Noor.
Morteza Alamy kom till Sverige från Afghanistan år 2012, och tar studenten nästa vecka i Dalarna. Han besökte Uppsala för att fira sin vän Hojat Ahmadi som läste på Praktiska gymnasiet.
– Det är så mycket kärlek, jag är stolt över honom, säger Morteza Alamy.
Flaken började att rulla runt tvåtiden. Det är mycket säkerhetstänk kring åkandet, på varje flak måste det finnas en flakvärd som är nykter och över 25 år. Flakvärden ska hela tiden ha kontakt med föraren.
I Tierp gick studenterna först en parad innan de sprang ut för sommarlov. Eleverna på Högbergsskolan hann med både parad, fotografering, samt lunch innan utspringet. Trots det något kyligare vädret rådde inte på humöret hos eleverna i Tierp som var taggade till max.