Strömsbergs bruk lockade många skotersugna barn

Full fart framåt. Skoteråkning var en aktivitet som lockade många barn till Strömsbergs bruk under sportlovet.

Lars Nilsson visar runt på skogsbruksmuseumet.

Lars Nilsson visar runt på skogsbruksmuseumet.

Foto: Foto: Elin Igelström Nordahl

Tierp2019-02-22 10:49

Några få minusgrader och lite snö fanns kvar på Strömsbergs bruk till alla sportlovslediga barn. För tionde året i rad anordnas aktiviteter på bruket under lovet. Skoteråkning är en återkommande aktivitet som också brukar vara en av de mest populära – så även i år. Barnen stod på led och väntade på tur för att få åka med.

– Jag älskar det, säger åttaåriga Joel Wesman när han har klivit av skotern.

För fyraåriga lillebror Jacob var det första gången.

– Det pirrade till lite i magen, berättar han.

Mamma Sara Larsson berättar att det är första gången som familjen är i Strömsbergs bruk under sportlovet, men att de har besökt bruket under andra tider.

­– Vi har varit här på midsommarfirande och tyckte det var en bra idé att åka hit nu. Det är härligt för barnen att få vara ute under sportlovet och vi tyckte att det här var en bra aktivitet, säger hon.

Det är hembygdsföreningen Strömsbergs Bruksgille som anordnar sportlovsaktiviteterna på bruket tillsammans med Tierps motorklubb.

Den gamla ångsågsbyggnaden som byggdes 1911 på bruket som idag är ett skogsbruksmusem var även öppet. Museet ska skildra den gamla tidens liv och leverne för skogsarbetarna. Museet innehåller gamla verktyg och hjälpmedel. Det visar olika arbetsmetoder, levnadsstandard och den kulturella och sociala verkligheten.

­­– Det började med att de ringde från Tierps kommun för cirka tio år sedan och frågade om vi hade några sportlovsaktiviteter här ute. Det tyckte vi var en rolig idé så vi plockade upp det och efter det har det fortsatt, berättar Lars Nilsson som är engagerad i skogsbruksmuseet.

På skogsbruksmuseet finns även en gammal älghornssamling från åren 1936-1953 som dokumenterades av skogsförvaltaren Gösta Frieberg. Han dokumenterade alla älgar som blev skjutna inom Stora Skogs ägor i Norduppland. Allt som kunde dokumenteras kring älgen skrevs ner, slaktvikt, ålder, kön och plats och socken där älgen blev skuten.

Anita Lindström står med barnbarnen Olle och Nils och tittar nyfiket på samlingen.

­– Vi tycker att det är intressant att gå och titta på museet. Det är intressant med alla gamla älghorn, säger mormor Anita medan hon visar och pekar för Olle och Nils och fortsätter:

– Nu är vi på väg till Bagarstugan för att värma oss. Det är trivsamt med en dag här på bruket.

­

Strömsbergs bruk

Strömsbergs bruk ligger strax utanför Tierp. Ortens Järnbruk grundades på 1640-talet av Welam Wervier för tillverkning av muskötplåt till Söderhamns gevärsfaktori. År 1734 köpte Charles De Geer på Lövstabruk Strömsbergs bruk.

På bruket producerades stångjärn fram till 1920 då det såldes till Stora Kopparberg. År 1955 lades kolningen ned och 1961 stängdes sågen.

På 1980-talet sålde Stora Kopparberg alla fastigheter i Strömsberg. I dag är nästan alla hus privatägda förutom de industribyggnader ägs av en stiftelse.

Källa: Stiftelsen Strömsbergs Bruks Industriminnen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!