– Jag har jobbat som fastighetsmäklare i 17 år och kan inte minnas att det någonsin varit så pass lite ute på marknaden som det här året.
Det säger Sandra Tibring Grundin på fastighetsbyrån Länsförsäkringar i Tierp, som tycker att bristen på bostäder är kännbar i kommunen, men att en vändning ser ut att vara på väg.
– Utbudet börjar öka. Det är några byggprojekt på gång, men det behövs även villatomter. Många äldre bor kvar i stora villor för att det inte finns några bra alternativ och då kommer inte tomterna ut på marknaden, säger hon.
Annika Eriksson på Fastighetsbyrån har också märkt att en förändring sker på bostadsmarknaden i kommunen. Antalet spekulanter har ökat och det är inte längre bara främst äldre villaägare som vill byta bostad.
– Det är många yngre som kommer när vi har visningar av bostadsrätter nu. Sedan tror jag att strömmen kommer gå mer från att äga bostadsrätt i Uppsala till att vilja bo i villa i Tierp, säger Annika Eriksson.
Hon tycker att det fokuserats för mycket på prisaspekten när det kommer till frågan om att få villaägare i kommunen flyttar till mer hanterbara bostadsrätter.
– Man byter bostad för att få ett bekvämare boende och slippa lägga all tid på skötsel. Flyttar man i Tierp så säljer man i samma marknad som man köper. Det hade varit värre att flytta till en dyrare marknad.
Bostadsaktörerna i Tierp är överens om att det behövs mer byggnation för att tillgodose det nuvarande och framtida behovet. Ett kommande byggprojekt är uppförandet av 43 bostadsrätter på området Parkgården i köpingen, som Robert Lindell på Svensk fastighetsförmedling ansvarar för försäljningen av.
– Marknaden är glödhet och det är ett otroligt tryck på allt. Vi räknar med byggstart i slutet av maj. Det är kul att ett byggbolag satsar här och kanske leder det till att någon annan vågar i framtiden, säger han.
Tierpsbyggen håller sedan en tid på att uppföra hyresrätter på Badhusgatan i köpingen. Roger Kjettselberg, VD för bolaget, tycker att det är en ansträngd bostadssituationen i kommunen, dels för att över 9 000 personer står i kö, med en väntetid på runt två–tre år, men också för att det behövs husrum för kommunens ökade kvot av nyanlända flyktingbarn.
– Eftersom vi har en sån kö är det jättesvårt att hitta bostäder till de grupperna. Det är bekymmersamt att tillgodose det behovet också, men vi bygger för ensamkommande nu och vi ska också påbörja en byggnad med 50 rum för de ungdomar som får permanent uppehållstillstånd, säger han.
Men det låga utbudet på bostadsmarknaden i Tierp behöver inte nödvändigtvis bara ses som något ont, enligt Sandra Tibring Grundin.
– Det visar också att man trivs i Tierp. Skulle vi ha en utflyttning, så hade vi haft en ruljans på annat sätt, men folk vill bo kvar helt enkelt.