Stort intresse för att brygga eget öl
Just nu jäser det i stugorna hemma hos Uppländska ölentusiaster. På lördag firar Lövstaölets vänner Ölets dag och då ska ett tjugotal hembryggda ölsorter tävla om guld i ölbryggeri.
Ölbryggarna Anders Homstedt och Raimo Ilmonen
Foto: Sven-Olof Ahlgren
I Lövstabruk finns ett av landets äldsta mälterier, det vill säga den anläggning där man gör korn till malt. Mälteriet upprättades här under mitten av 1700-talet då ölkonsumtionen var mycket stor i Sverige. I dag används huset inte till annat än utställningar och guidade turer. Men traditionen av att brygga öl är mer levande än någonsin.
Lövstaölets vänner håller till i en av tegelbyggnaderna intill Hantverkets hus. När vi besöker bryggeriet för att se hur det går med förberedelserna inför helgens aktiviteter står arrangörerna fastklistrade vid kokkärlen. En sötsur doft sprider sig från de ångande grytorna och ut mot hästhagarna utanför.
- Det är humlet som luktar så starkt, säger Anders Holmstedt, ordförande i Lövstaölets vänner och arrangör till Ölets dag.
Processen började redan tidigt i morse och Anders Holmstedt räknar med att hålla på hela eftermiddagen. Men eftersom drycken sedan ska jäsas i två-tre veckor kommer den här satsen inte hinna bli klar till på lördag. Men det gör inget för Anders Holmstedt har redan valt ut sitt tävlingsbidrag.
- Det blir en belgisk blond kryddad med färsk ingefära, säger han och visar oss en flaska som han fyllt med sitt bubblande bidrag.
Under Ölets dag kommer besökare gå runt och provsmaka och rösta på ett tjugotal olika ölsorter. På eftermiddagen koras det vinnande bidraget.
- Många som anordnar den här typen av sommarträffar har särskilda teman som till exempel belgisk öl. Men det som är roligt med vår dag är att vi har så många olika sorter. Allt från ljus lager till porter och stout, säger Anders Holmstedt.
Föreningen Lövstaölets vänner har funnits i snart ett decennium och det är fjärde året som de arrangerar Ölets dag i Lövstabruk.
Enligt Sven Östlund, en av medlemmarna, har intresset för att brygga öl ökat den senaste tiden.
- Det har blivit lite av en folkrörelse, säger han och får medhåll från Anders Holmstedt.
- De senaste tio åren har det kommit till flera nya mikrobryggerier runt om i landet, säger Anders Holmstedt.
Även Lövstaölets vänner har fått ett uppsving de senaste åren och har nu runt 250 medlemmar. Som medlem kan man gå en kurs i ölbryggeri och får sedan tillgång till föreningens bryggeri.
- Det är kul att hålla på med öl för man kan göra så många olika sorter. Och man kan hela tiden utvecklas och bli bättre, säger Anders Holmstedt.
Fotnot.
Ölets dag firas på lördag, 1 augusti, klockan 12-18 i Orangeriet, Lövstabruk.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!