Storslaget midsommarfirande i Söderfors

I Söderfors håller man på traditionerna. Här inleddes midsommarfirandet redan på torsdagen den 22 juni, så nära sommarsolståndet - den "riktiga" midsommaren - som möjligt. Då kläddes årets majstång av barn och vuxna vid ortens grekiska tempel. Men den riktiga festen hölls förstås på midsommarafton.

Från Stockholm. Kom familjen Pierre Pettersson, Elin Mårtensson, Sofia Mårtensson och Olle Mårtensson. - Vi har ett torp här ute, berättade de.

Från Stockholm. Kom familjen Pierre Pettersson, Elin Mårtensson, Sofia Mårtensson och Olle Mårtensson. - Vi har ett torp här ute, berättade de.

Foto: Sanna Wikström

Tierp2017-06-23 18:40

– Vi har förberett oss sen nio i morse, berättar Gunnar Thollander, ordförande i Söderfors Hembygdsförening, när vi träffas på Ankarbacken en halvtimme innan utsatt tid för firandet, kl 14, där han står vid majstångens fäste med två jättelika järnbultar i händerna.

– Det här är det viktigaste va allt, det är de här som håller stången på plats, förklarar han.

Ni började redan i torsdags och i dag har du varit här sen nio, hur har förberedelserna gått?

– Bra, alla hjälper till. Aktiviteterna är många, dans och lekar, tipspromenad och femkamp för barn och vuxna, chokladhjul. fiskdamm och förstås servering. Och alla barn med blomsterkrans i håret får diplom.

Vad betyder midsommar för Söderfors?

­– Det är en stor och viktig tradition här, ja för många bruksorter. Det har nog firats i 200 år på platsen. Jag är uppvuxen på bruket och när jag var ung så drog brukspatron igång det och kamreren kom med en väska full med choklad. Det är synd att storföretaget här inte bryr sig i dag.

Nu är det ideellt jobb som gäller i stället?

– Ja, vi är många i hembygdsföreningen som jobbar för det här och det är ju inte bara förberedelser, sen ska allt plockas bort också. Det är ett stort jobb.

Hur hög är årets majstång?

– Kring sex meter.

Vad händer nu?

– Nu väntar vi på majstången och sen blir det musik och sång och dans och lekar och jag är lekledare. När vi sjunger den kända "Upp på källarbacken", har vi ändrat lite så vi sjunger "Upp på Ankarbacken"!

På andra sidan vägen finns det vackra, nyrustade, grekiska templet, på grusplanen framför helgedomen ligger den lövklädda stången. Det är häftigt att se hur det strama klassiska möter det omåttligt prunkande. På tempeltrappan sitter årets majstångsbärare, sju muskulösa män som härstammar från bygden och gärna återvänder till släkt och vänner. Endast en av dem bor kvar i dag.

– Men det här är tradition och att bära majstången till Ankarbacken ett hedersuppdrag, säger de.

Med Brukskapellet i täten lyfter de den sex meter lövade stången och marscherar iväg mot Ankarbacken. Väl där fäster Gunnar Thollander vant majstången på plats inför hundratals besökares applåder. Midsommardansen kan börja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om