Under tisdagen hölls ett möte i Söderhamn där bland annat representanter från Tierps och Söderhamns kommuner, polisen och bulgariska ambassaden diskuterade situationen kring bärplockarna. En av dem som medverkade vid mötet i egenskap av styrelseledamot i fastighetsägarföreningen i Mehedeby, var Arne Ruth, publicist och tidigare chefredaktör vid Dagens Nyheter. Han efterfrågade agerande från Sveriges regering.
– Svenska regeringen är för passiv, det här är inte en kommunal fråga utan det är en krisfråga som måste upp på högsta nivå. Enligt den bulgariske ambassadören hade han försökt kontakta regeringen men inte fått någon reaktion. Det tycker jag är politiskt oförsvarligt, säger han.
Mehedebybon konstaterar också att alla har blivit tagna på sängen av de många bärplockarna som kommit till Sverige denna sommar. Men han påpekar att bulgariska ambassaden saknar resurser att hjälpa alla de bulgarer som vill resa hem på grund av uteblivna inkomster från bärplockandet.
– Risken är att personer blir strandsatta i Sverige och efter tre månader är det Sverige som får betala hemresan när de avvisas.
En fråga som Arne Ruth ställde under mötet var varför representanter från Stora Enso inte närvarade. Han anser att de, som ägare till Bergvik Skog, genom att anvisa lägerplatser till bärplockarna har bidragit till att så många bärplockare har kommit till Mehedeby i år.
Tierps kommunchef Yvette Axelsson efterfrågade liksom Arne Ruth att frågan om bärplockarna lyfts på högre nivåer framöver. Hon hade dessutom hoppats att mötet i Söderhamn skulle ge mer resultat.
– Jag hade förväntat mig att vi skulle komma lite längre när det gäller hur vi ska lösa den akuta situationen med de bulgarer som vill åka hem från Sverige.
Hon ser dock positivt på den goda kontakt som uppstått med Söderhamns kommun och hoppas att kommunerna kan stötta och hjälpa varandra i det fortsatta arbetet kring bärplockarna.
Den bulgariske ambassadören Svetlan Stoev konstaterade i går att landsmännen som kommit till Sverige har blivit lurade bland annat genom löften om lön och boende i utbyte om bär, som inte infriats. Han anser att det framför allt finns tre problem som måste åtgärdas.
– För det första måste man lösa situationen för de 70 personer som just nu befinner sig utanför ambassaden i Stockholm. För det andra ska vi försöka att göra situationen bättre för de som befinner sig i Sverige och vill fortsätta att plocka bär den här säsongen, och för det tredje att se till så att situationen inte upprepas igen, säger han till Sveriges Radio Gävleborg.
Samtidigt som häktningsförhandlingarna kring den 43-årige man som misstänks för människohandel pågick i måndags eftermiddag, kontaktades polisen av två bärplockare i Mehedeby som även de ville anmäla samma man för människohandel. De två männen, som har bulgariskt ursprung och är i 20-årsåldern, ska ha kontaktat allmänhet i Mehedeby för att få hjälp att nå polisen. En ny anmälan om människohandel har nu upprättats mot den häktade 43-åringen.
– De målsägande har berättat ungefär samma scenario som de tidigare anmälarna, att de har lurats till Sverige under falska förespeglingar. Det här blir en del av den pågående utredningen och det styrker ju att det kanske är fler som har blivit lurade, säger Lisa Sannervik vid Uppsalapolisen.
– Det är ett svårt lidande som bärplockarna utsätts för, de har inte råd med mat, och en kvinna som jag har varit i kontakt med skäms så för att hon inte har duschat på tre veckor, säger Arne Ruth som har bjudit in kvinnan och hennes familj att ta en dusch i hans hem.
Stormöte om bärplockarna
Efter mötet om bärplockarna som hölls i Söderhamnpå tisdagen efterlystes bland annat agerande från Sveriges regering. Samtidigt har ytterligare två bärplockare anmält den häktade 43-åringen för människohandel.
SÖDERHAMN 20120724 Den Bulgariska ambassadören Svetlan Stoev besöker bulgariska bärplockare nära Tönnebro. Foto: Pernilla Wahlman / SCANPIX / kod: 9203
Foto: Pernilla Wahlman
I början av juli började bärplockare slå läger i skogarna utanför Mehedeby, och som mest har omkring 500 bärplockare uppskattats bo i de olika lägren.
Bärplockarna i Mehedeby kommer huvudsakligen från Bulgarien och har rest till Sverige i hopp om att tjäna pengar på att plocka blåbär.
Men bristen på bär i skogarna har lett till att många har blivit utan de pengar som de hoppats på, och flera saknar pengar att sa sig hem till Bulgarien.
I år har markägaren Bergvik Skog samarbetat med Tierps kommun och närpolis för att förebygga förra årets problem med nedskräpning genom att anvisa två platser där bärplockarna kan slå läger.
Enligt uppgift finns det mellanhänder som köper upp bären från bärplockarna och säljer dem vidare till bäruppköpare.