Stor ormfara för lösa husdjur

Det är ovanligt gott om orm i sommar. Hund- och kattägare som har sina husdjur springande lösa på sommarstugetomten och i skog och mark har anledning att vara extra uppmärksamma. Ett huggormsbett kräver omedelbar akutbehandling.

Tierp2006-07-19 10:38
Enligt försäkringsbolaget Agrias statistik blir omkring 4 000 hundar och 1 500 katter ormbitna varje år. Men den siffran är hämtad ur försäkringsbolagets eget underlag och mörkertalet kan vara stort bland alla oförsäkrade husdjur.
Varje sommar dör många katter och hundar efter huggormsbett i Sverige.
— Vi får in många bitna hundar och katter. De första fallen såg vi i mitten av maj och för närvarande behandlar vi i snitt ett husdjur om dagen för ormbett, säger Lisa Thillberg på Tierps distriktsvete­rinärstation.

Lär inte alltid av misstagen
En nyfiken eller lekfull hund kan vara oförsiktig nog att gå för nära en orm och riskera att bli biten i nosen, men springer hunden lös är det lätt att den oavsiktligt trampar på ormen och får ett hugg i en tass utan att ägaren ens hinner uppfatta att det har hänt.
— Ägaren berättar ofta att hunden plötsligt har gnytt till och att den har kommit ut ur ett buskage och lyft på tassen och pipit.
— Konstigt nog verkar inte alla lära av sina misstag, för det är inte ovanligt att samma hund kommer tillbaka för ormbett flera gånger.
Vid första misstanke om huggormsbett är det bråttom. En hund kan dö inom bara ett par timmar om den inte får vård i tid.
Möjligen är det så att en katt klarar ormgiftet bättre, men det finns inga definitiva belägg för den teorin och vare sig det handlar om hund eller katt måste man kontakta veterinär när man misstänker ormbett.
— Inom en halvtimme sväller den bitna kroppsdelen upp rejält och om inte förr så är det tydligt då att det handlar om ett ormbett, säger veterinär Lisa Thillberg.
En hundnos kan svullna till dubbla storleken och man har tidigare trott att bett i nosen skulle vara farligare än i tassarna. Men det är snarare tvärtom, när hunden går på tassen hjälper cirkulationen till att snabbare sprida giftet i kroppen.

Vänta inte
— Stillhet är a och o. Helst ska djuret bäras, men går inte det med en stor hund ska man gå raka vägen hem i lugn takt och ringa veterinären. Händer det på kvällen är det inget man väntar med till nästa morgon.
Hunden visar också tydligt att den är mycket sjuk. Den blir allmänpåverkad, loj, och förutom svullnaden kan hunden kräkas och få diarré.

Viktig vila
Många hundägare i ormtäta områden rekommenderas av försäkringsbolaget att se till att få en engångsdos cortison utskriven för att kunna behandla chock och svullnad direkt på plats, innan man hunnit ta sig till veterinären.
Behandling med cortison är kontroversiellt, det pågår flera par­allella studier kring ämnet, men än så länge ingår det i den gängse behandlingen.
— Vi lämnar ut cortison men vill gärna att djurägaren kommer hit och hämtar den för att vi ska kunna trycka extra på hur viktig vilan är för djuret. Det kan verka piggt efter behandlingen, men ska hållas stilla ett par veckor efter ett ormbett.
På större kliniker som Ultuna har man antiserum.
— Och är djuret i dålig kondition remitterar vi vidare, säger Lisa Thillberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!