Att kura ihop sig framför den öppna spisen är en sak, men höga elpriser gör nog att många också väljer att använda eldstäder som kamin, spis och ugn som extra värmekällor.
Hos Naturvårdsverket gör man tummen upp för trivseleldning i viss omfattning.
– I våra riktlinjer kring eldning utgår vi från domar hos mark-och miljööverdomstolen och den praxis de skapat när det gäller trivseleldning, vilket innebär eldning fyra timmar per tillfälle två gånger i veckan, förklarar Gunilla Söderström, utredare och expert på eldningsfrågor hos Naturvårdsverket.
Hon konstaterar att riktlinjerna även tar hänsyn till omgivningen där man bor och att vedeldningen kan utgöra störningsmoment samt påverkar hälsan negativt hos människor.
– Vi får även signaler från marknaden att det är brist på ved. Det gör att man kan fundera kring hushållning och att den här eldningen kanske inte är ett alternativ till andra värmekällor, säger Gunilla Söderström.
I Tierps kommun får man in en del anmälningar om att någons eldning varit störande. Det handlar bland annat om personer som sommartid menat att tillvaron eller tvätten blivit förstörd på grund av grannens eldning.
– Vi följer upp detta när vi får anmälningar. Då utgår vi från miljöbalken, de rättsfall som finns på området och Naturvårdsverkets riktlinjer i våra bedömningar, förklarar Henrik Jokijärvi, miljöchef i Tierps kommun.
När anmälningarna prövas görs bland annat en tillsyn på plats.
– Det kan bli aktuellt med förelägganden som innebär olika typer av inskränkningar för den som eldat om vi bedömer att man inte följt lagstiftningen, säger Henrik Jokijärvi.
På flera håll i landet detaljstyr kommuner trivseleldningen med lokala föreskrifter. I Uppsala län saknas sådana i Tierp och flera andra kommuner.
Älvkarleby är delvis ett undantag. I "Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön" framgår att öppna spisar och kaminer måste ha god lufttillförsel och att bränslet ska vara torrt och bestå av rent trä. Det poängteras även att tryckimpregnerat virke inte får eldas.
– För Älvkarleby kommun är det viktigt med en god luftkvalitet. Vår föreskrift är ytterligare ett sätt att understryka det och skydda människors hälsa och miljön, förklarar Christian Budd, miljöinspektör.