Stödpersoner vid kriser behövs
Posom-gruppen i Tierps kommun söker nya medlemmar som kan ställa upp i akuta situationer för att stödja medmänniskor i kris. - Vår funktion är som medmänniskor, säger Sverker Åkerman i ledningsgruppen.
Foto:
I kommunen finns fem lokala avdelningar med var sin bas och sammanlagt behöver man vara omkring ett hundratal för att kunna garantera att Posom klarar att hålla ständig beredskap.
- De som kan sätta oss på fötter är antingen jourhavande på räddningstjänsten eller polisen, akuten på Tierps sjukhus eller kommunens krisledning, säger Sverker Åkerman i ledningsgruppen för Posom-organisationen i Tierp.
Det är ledningsgruppen som i sin tur drar i gång någon av de fem stödgruppernas medlemmar när det har inträffat en större olycka, en brand, ett omfattande strömavbrott, ett allvarligt oväder eller annan katastrof som drabbat många av kommunens invånare.
- Här finns ett dilemma, en bilolycka där en person omkommer eller en brand där en villa ödeläggs är naturligtvis en förfärlig katastrof för den enskilde men för att det ska vara en angelägenhet för Posom handlar det alltid om många drabbade. Senaste gången vi hade skarpt läge var i april förra året när hyreshuset på Kyrkogatan i Tierp brann och 16 familjer ställdes på gatan.
Då samlades hyresgästerna i den närliggande Borgenkyrkan.
- Där hade kyrkans folk faktiskt redan börjat ordna med fika innan stödgruppens medlemmar var på plats, brandröken låg ju tung över hela området så man var helt klar över situationen.
Borgenkyrkan är en av Posom:s fem baser i kommunen. Den grupp som har sin lokal närmast en olycksplats är den som först aktivera s, sedan stöttar övriga Posom-medlemmar om det behövs.
Förutom i Borgenkyrkan har Posom samlingslokaler i Missionskyrkan i Skärplinge, i församlingshemmen i Söderfors respektive Örbyhus och i idrottsparken i Månkarbo. På varje ställe finns depåer med sjukvårdsmateriel, filtar och andra förnödenheter för en akut hjälpinsats.
- Men det handlar inte om professionella insatser, vår funktion är som medmänniskor, inget annat. Vi ska kunna erbjuda en hand att hålla, en filt att skyla sig med, något varmt att dricka - och vi ska kunna lyssna, säger Sverker Åkerman.
@3a Text ui:Tierp har haft sin Posom-organisation sedan början på 90-talet och hade beredskap redan när Estonia förliste 1994. Men första gången en krisgrupp kallades in var i samband med dödsolyckan i Månkarbo 2002, när tre Tierpsbor omkom.
Under årens lopp har det tunnat ut lite i leden, medlemmar flyttar eller lämnar organisationen av hälso- eller åldersskäl. Nu behöver man fylla på.
- Det är första gången vi annonserar, tidigare har det räckt med våra egna nätverk. Glädjande nog finns det ett intresse, vi har redan fått ett tiotal namn, men fler är välkomna att höra av sig.
Två gånger per år övar Posom utifrån ett fingerat scenario och en gång per år samlas alla de fem gruppernas stödpersoner till en gemensam träff med en inbjuden föreläsare.
Nu på torsdag 29 januari kommer Uppsalapolisens presstalesman Christer Nordström till Borgenkyrkan i Tierp för att ge Posom-medlemmarna en inblick i polisens arbete.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!