– För att kunna fortsätta arbeta som fiskare var muddringen en förutsättning, förklarar Lars-Ivan Hållstrand vars familj varit fiskare på Hållnäshalvön i minst tre generationer.
Just nu ligger båten på land, men under stora delar av året går han ut från bryggan i Hästskär med sin båt för att fiska strömming, abborre, lax och sik i Östersjön.
Han är i dag en av få nordupplänningar som har fisket som heltidssysselsättning. Han säljer både färsk- och rökt fisk samt lägger in egen surströmming. Han har bland annat blivit prisad för sin inläggning av surströmming.
Han berättar att han under ganska många år haft tankar på hur han skulle kunna åtgärda och gräva ur (muddra) den grunda vattenpassagen fram till bryggan i Hästskär.
– En sådan här åtgärd kostar pengar och utan stöd från externt håll hade det inte varit möjligt att genomföra, förklarar Lars-Ivan Hållstrand.
För fem år sedan skapade EU, via sitt havs- och fiskeriprogram, möjligheten för småskaliga yrkesfiskare att få hjälp att utveckla sina verksamheter på olika sätt.
Lars-Ivan Hållstrand lämnade då in en ansökan som länsstyrelsen i Uppsala län gav klartecken till. Kostnaden för projektet som omfattar både ny brygga och 200 meter muddring i vattnet i viken utanför sjöboden har kostat cirka 460 000 kronor. Av investeringen har han själv stått för knappt 100 000 kronor medan EU och Tierps kommun stått för resten.
Muddring har fördjupat vattenpassagen vid inloppet till bryggan. Arbetet gjordes med en stor grävare som även används vid muddringar av hamnar.
Arbetet har varit nödvändig för att han i framtiden ska kunna ta sig till och från bryggan med båten. Han berättar att det senaste muddringsinsatsen i området gjordes på 1930-talet.
– Dels är Östersjön i sig grund och lägger man sedan till landhöjningen så har det påverkan på vattendjupet vilket påverkat möjligheterna att ta sig till och från bryggan med båten, säger Lars-Ivan Hållstrand.
En förutsättning för att få EU-stöd har varit att Tierps kommun sett åtgärderna som nödvändiga och att även de lämnat bidrag.
Enligt kommunekologen Taija Lindfors är det viktigt att för kommunen att stötta de yrkesfiskare som finns kvar så att de kan fortsätta med sin verksamhet.
– För att vi ska kunna ha ett levande kust- och sjöliv längs med vår Östersjökust är den här typen av åtgärder och stöd viktiga, menar Taija Lindfors.