Stockholmskrog vill tillverka Lövstaöl
En nyöppnad krog i Stockholm vill börja tillverka Lövstaölet. Idag tillverkas cirka 300 liter öl i veckan i brygghuset i Lövstabruk. Men ölet går idag enbart till medlemmarna i föreningen Lövstaölets vänner.
Lövstaölets Vänner har ambitionen att kunna tillverka Lövstaölet kommersiellt. Samarbetet med stockholmskrogen innebär en öppning. Föreningen har därför lagt in en ansökan till Tierps kommun för att få tillstånd att tillverka även för kommersiellt bruk. Något sådant tillstånd behövs inte idag så länge som ölet enbart köps av medlemmar i föreningen.
Idag är det enbart vört som tillverkas. Jäsningen till öl görs av medlemmarna själva i hemmen. Det är också stockholmskrogens avsikt att själva jäsningen skall ske i Stockholm.
- För kommersiellt bruk behöver vi livsmedelsklassa vår lokal, säger föreningens ordförande Anders Holmstedt. Den här kontakten är en bra sak för oss. Stockholmskrogen skall få hyra in sig i vårt brygghus när den vill ha sitt öl.
Lövstaölets vänner har idag 200 medlemmar. Brygga började man med 1999. Öltillverknikngen i Lövsta har dock mycket äldre anor. 1768 byggdes ett mälteri som finns bevarat. Det är klassat som industrihistoriskt minne.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!