Stiftstyrelsen protesterade mot tavelförsäljning

Söderfors församling vill råda bot på en usel ekonomi genom att sälja de bägge 1500-talsporträtt av Martin Luther och hans maka som i nära 130 år funnits deponerade på Nationalmuseum. Nu ingriper stiftstyrelsen för att stoppa försäljningen.

Säsongsanställda kyrkvaktmästaren Maria Lewis med porträtten av Martin Luther och hans hustru.

Säsongsanställda kyrkvaktmästaren Maria Lewis med porträtten av Martin Luther och hans hustru.

Foto: Ann Svalander

Tierp2007-08-15 00:01
Av ett sammanträdesprotokoll från stiftstyrelsen, Uppsala stift, framgår att styrelsen beslutat garantera att bistå Söderfors församling i den "uppstådda ekonomiska situationen" - under förutsättning att processen kring den tänkta försäljningen av kulturhistoriskt värdefulla tavlor omedelbart stoppas.
- Visserligen har man inte gjort det ännu men jag förutsätter att man avstår från att sälja porträtten. De är både kulturhistoriskt och kyrkohistoriskt värdefulla och skulle de avyttras är det en väldig förlust, säger enhetschef Lena Jansson Nordin i Uppsala stifts ledningsgrupp.
- Sedan får vi ta en dialog om hur och i vilken omfattning församlingen behöver stöd. Först måste vi - nu direkt efter sommaren - göra en ordentlig analys av den ekonomiska situationen.

Men för Söderfors församling är det inte lika självklart att backa på försäljningsplanerna:
- Vi tycker nog att vi ska få bestämma själva, säger kyrkorådets ordförande Bo Brodin.
- Ingen nu levande församlingsmedlem har sett originalen på plats i kyrkan. De har inget värde för oss och då är det väl bättre med en ekonomi som går i hop, resonerar han.
- Är det så viktigt att ha målningarna kvar inom kyrkan så får väl stiftet köpa dem.
Söderfors har länge brottats med en allt sämre ekonomi. Det senaste året har man inte legat på minus men väl de föregående åren, och då har det handlat om åtminstone ett par hundratusen kronor per år.
- Orten hade 3 000 invånare på 1960-talet, nu har vi omkring 1 700 och knappt 1 400 är medlemmar i församlingen, konstaterar Bo Brodin.

Den enda inkomsten är medlemmarnas kyrkoavgift och Söderfors har inga andra tillgångar att avyttra.
- Vi säljer prästgården nu, sedan äger vi varken mark eller fastigheter.
Och var ska man då ta pengar till underhåll och löner ifrån, undrar kyrkorådet. För att vara en egen församling måste man åtminstone kunna hålla sig med en präst, en kantor och en vaktmästare.
- Och så vill vi ju ha verksamhet för barn- och ungdomar, det tycker vi är vår skyldighet men i dag har vi inte råd med någonting.

Hur mycket de båda porträtten, som sedan 1878 har hängt på Nationalmuseum, skulle kunna inbringa kan Bo Brodin bara spekulera i, men ett par tre miljoner hoppas man på.
Ännu ett sätt att förbättra församlingens ekonomi, på längre sikt, är att gå ihop med andra församlingar och dela på kostnaderna.
- Hur församlingsindelningen ska se ut i framtiden är en strukturell fråga som vi tittar närmare på nu, den processen är redan i gång, säger Lena Jansson Nordin.
FAKTA
Den tyske hovmålaren Lucas Cranach d ä levde mellan 1472 och 1553. Konstnären var god vän med Martin Luther och avbildade medlemmar av familjen vid en rad tillfällen. Söderfors församlings porträtt av reformatorn och hans hustru är ett par av de mest kända och oftast återgivna exemplen. Det var också Cranach som gjorde träsnitten till Martin Luthers översättning av Nya Testamentet 1522. De kopior av porträtten som nu hänger i Söderfors kyrka målades 1967 av B Juel-Soop och skänktes av syföreningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om