Stenskott vardag på väg 292

Stenskott och vagnskador tillhör vardagen för dem som pendlar på väg 292 mellan Tierp och Gimo. Trots att problemet är välkänt, vill Vägverket inte betala ut ersättning till Mikael Eriksson som fått fyra bilar förstörda.

Foto: Sarah Bruze

Tierp2009-02-15 06:00
"Enstaka stenar kan ha förekommit på vägbanan". Så står det i brevet som Mikael Eriksson fick från Vägverket efter att han begärt ersättning för stenskottskador. Längre ner i samma brev står det att Vägverket inte anser att det är entreprenörens fel. Mikael Eriksson håller inte med. De stenskott han råkat ut för är fler än "enstaka" - alla fyra av hans firmabilar har fått skador på så väl framrutor som i plåten.
- Precis när det har varit kallt väder och sedan blivit milt, då är det som om stenarna lossnar, berättar han.
Firmabilen som står framför honom är bara ett år gammal, men redan helt prickig framtill efter alla stenskott. Bredvid står hans egna bil med en stor spricka i framrutan. Att reparera skadorna är ingen idé, säger han, eftersom det bara skulle bli nya stenskott.

Mikael Eriksson är långt ifrån ensam. På Länsförsäkringar Uppsala har det skett en märkbar ökning av skadeanmälningar för just stenskott som uppkommit på väg 292. Skadorna blir en dyr historia, inte bara för privatpersoner, utan även för försäkringsbolagen.
- Visst skulle det göra skillnad om Vägverket betalar, säger Susanne Fagerberg, skadechef på Länsförsäkringar.
Problemen började i somras efter att det lades en ny beläggning på vägen. Tvärtemot vad brevet till Mikael Eriksson låter påskina, menar Gunnar Dryselius, projektledare för beläggningar på Vägverket, att problemet är välkänt.
-Det är ett jobb som inte har blivit bra. Stenen sitter inte kvar, men vad exakt det beror har vi inte klart för oss i dagsläget.

Under vintern har Vägverket satt ut skyltar för sänkt hastighet och som varnar för stenskott. Vägen har också sopats med jämna mellanrum för att få bort lösa stenar, men problemen kvarstår. Eftersom det fortfarande är minusgrader går det inte att åtgärda felet, menar Gunnar Dryselius.
- Vi kommer att gemensamt med entreprenören som utförde jobbet att titta på vad som kan vara en lämplig åtgärd. Det ligger som ett av de första objekten som vi kommer att jobba med i vår.
Vem som får ersättning eller inte, avgörs av myndighetens jurister. Mikael Eriksson uppmanar alla som råkat ut för stenskott att göra en skadeanmälan. På vis hoppas han att Vägverket ska ge efter och ersätta dem som fått sina bilar fördärvade.
- De måste ta sitt ansvar, säger Mikael Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om