Vi träffas i ett klassrum på skolan kort efter att hon haft prov i anatomi och fysiologi med fokus på centrala nervsystemet och urinorganen.
Lina är en av ett drygt sjuttiotal anställda inom vård- och omsorgsverksamheten i Tierps kommun som studerar på arbetstid.
– Jag jobbar två dagar i veckan och tre dagar i veckan är jag här på skolan och har lektioner samt har olika typer av praktik. Sedan blir det massor av plugg på sidan om också så totalt handlar det nog om mer än heltidsstudier.
Sedan 34-åriga Lina gick ut barnskötarutbildningen 2006 har hon arbetat inom vården. I dag jobbar hon inom funktionshindrandeomsorgen på ett LSS-boende i Tierp.
Hon berättar att hon länge funderade på att vidareutbilda sig. Hon tog ett första steg då hon studerade till samtalsterapeut, en kompetens som hon ansåg viktig för arbetet på LSS-boendet.
– Efter den utbildningen kände jag att jag behövde bygga på min kompetens med en hälso- och sjukvårdsutbildning för att kunna bidra ännu mer på arbetsplatsen.
När hennes chef berättade om utbildningen till undersköterska förklarar hon att det var en självklarhet att söka.
Utbildningen är ett samarbete mellan vård- och omsorgsverksamheten Högbergsskolans vuxenutbildning och finansieras med statsstöd. Lina berättar att hon gillar variationen i utbildningen med teoretiska moment och erfarenhetsutbyten.
– Erfarenhetsutbyten är en styrka med den här utbildningen eftersom i stort sett alla som går den har erfarenhet av vård och kan bidra i samtalen, säger Andreas Westin, rektor för vuxenutbildningen.
Från Tierps kommuns sida vill man att så många som möjligt utnyttjar den här utbildningsmöjligheten.
– Inom vård och omsorg förekommer i dag mer avancerad hälso-och sjukvård. Det handlar exempelvis om dialys, sondmatning, såromläggningar och provtagningar. För att sjuksköterskor ska kunna delegera dessa arbetsuppgifter krävs medarbetare med en undersköterskekompetens, förklarar Ulrica Stjerngren som är vård- och omsorgschef.
Lina berättar också att hon funderat flera gånger på om hon skulle söka studieledigt för att studera till undersköterska.
– Det finns flera saker att ta hänsyn till om man ska vara tjänstledig för studier. Nu får jag möjligheten att till viss del plugga på arbetstid med bibehållen lön. Det gjorde det lättare att ta det här steget.