Starka protester när Tierpspolisen hämtade kor
På måndagen hämtade tierpspolisen fem utegående kor på ett arrende norr om Tierp. Det skedde under starka protester från kornas tidigare ägare. Bakgrunden till omhändertagandet var ett anonymt tips till Tierps kommun om att en kalv hade fötts på arrendet i sträng kyla och farit illa.
Enligt inspektörsrapporten är den kritiska temperaturen för en nyfödd kalv plus nio grader när det är vindstilla och ingen nederbörd. Denna kalv hade fötts i mellan fem och tio minusgrader och vistats i temperaturer på 22 minusgrader, enligt rapporten.
Djurens förre ägare, numera medhjälpare i koskötseln, tillbakavisar påståendet och menar att kalven föddes två veckor innan anmälan och i mildväder. Hälsoskyddsinspektören Eleonora Barck-Holst menar att det exakta datumet inte är avgörande.
— Nej, kalven räknas ändå som nyfödd i en månad, säger hon.
Waaras rapport tog även upp andra brister:
Det fanns inte tillräckligt med vatten för en digivande ko.
Avståndet mellan ett vattenkar och en vindskyddande skogsdunge var för långt (200 meter).
Ett byggt vindskydd var inte tillräckligt för samtliga kor.
På grundval av rapporten beslöt bygg- och miljöchefen Katrin Karlsson att korna skulle omhändertas av polis. Avgörande för beslutet var förhållandet med den nyfödda kalven.
Kornas tidigare ägare har belagts med djurförbud av länsstyrelsen och har därefter låtit sin son formellt stå som kornas ägare. Korna har dagligdags sköts av en vän till pappan och pappan har själv varit med som "medhjälpare", enligt hans egen beskrivning.
Misstanken om att mannen har befattat sig med skötseln av kreaturen medförde nyligen att även sonen belades med djurförbud. Det beslutet har överklagats.
Arrendemarken som korna har vistats på består av ett öppet fält med en skogsklädd kulle på mitten. De två koskötarna menar att kullen utgör ett utmärkt naturligt vindskydd. Nedanför kullen ligger ett nybyggt vindskydd för fem kor. Männen hävdar att de dräktiga korna inte alls har farit illa — tvärtom har korna varit välnärda och därtill pälsklädda som skydd mot kylan. Männen framhöll också att dräktiga kor inte borde flyttas och att det byggda vindskyddet var godkänt för de fem kvarvarande korna.
Hellre skjuta korna i hagen
På måndagmorgonen kom polisen till hagen för att verkställa Tierps kommuns beslut. Då hade den förre ägaren redan på söndagkvällen förekommit polisen genom att köra fyra av korna till ett slakteri i närheten och sålt kon med kalven.
— Jag ville inte att korna skulle fara illa på en annan gård. De har haft det mycket bra här och kan bara få det sämre. Då är det bättre att de får gå till slakt, menade mannen.
Han var också fast besluten att förhindra att polisen omhändertog de fem kvarvarande korna. Han föredrog att skjuta dem i hagen hellre än att se dem köras iväg och fara illa på en annan gård.
Polisen fullgjorde ändå sin uppgift. Efter en halvtimmes kofösande lyckades poliserna få upp korna på en lastbil, som förde iväg dem till en gård i närheten där de förvaras tills vidare.
Länsstyrelsen ska fatta beslut om kornas vidare öde.
En dräktig ko ska enligt djurskyddslagen inte förflyttas inom en tidsperiod från tre veckor före till tre veckor efter kalvning. Trots att det rådde oklarhet om kornas dräktighet flyttades de med lastbil från hagen. Enligt veterinären skulle korna löpa en större hälsorisk genom att stanna kvar i hagen än av att köras bort till en närliggande gård.
— Vi har klartecken från länsveterinären att flytta korna, förklarade närpolischefen Bertil Gunnarsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!