Stank fortsätter att störa grannar

Rötslammet blir kvar på åkermarken vid Väster-Ekeby i Vendel, men Tierps kommun har efter klagomål från grannar beslutat om åtgärder för extra försiktighet då slammet hanteras.

Tierp2011-06-10 21:40

Som UNT tidigare berättat har rötslamsupplaget vållat åtskilliga bekymmer för de närboende. Det var framför allt den genomträngande lukten från slamhögen som gjorde att grannar vände sig till kommunens miljökontor och framförde allvarliga klagomål.

De inblandade företagen, gården som äger marken där rötslammet lades upp, och avfallshanteringsföretaget som slöt avtalet med gården, skrev till kommunen 9 maj och meddelade att slamhögen på drygt 300 ton skulle deponeras på åkermarken fram till hösten då slammet kommer att spridas på åkrarna och sedan vändas ned i jorden.

Kommunstyrelsen beslutade samma dag att meddelandet inte krävde någon åtgärd från kommunens sida. Strax efteråt började lastbilar med slam lägga upp högen som placerades knappt 50 meter från närmaste boningshus. En vecka senare kom det första klagomålet på äcklig stank från högen, och en inspektion genomfördes. Ingen åtgärd vidtogs, och en dryg vecka senare kom ytterligare klagomål. Stanken från rötslammet beskrevs fortfarande som outhärdligt äcklig, trots att slamhögen då täckts över med plast.

En ny inspektion har nu resulterat i att Tierps kommunstyrelse beslutat förelägga gårdsägaren att kontinuerligt kontrollera plastövertäckningen så att ytterligare luktspridning förhindras. Han ska också senast tio dagar innan slamhögen rörs på något sätt informera närboende om att det ska ske. Det är när rötslammet rörs om som stanken blir värst. Hantering av slamhögen får enligt beslutet inte ske om vinden ligger på från slamhögen mot det närmaste boningshuset.

Enligt inspektionsrapporten bedöms risken för att läckage från slammet ska påverka brunnar eller vattendrag som liten.

En av de närboende som UNT talat med säger att stanken är kvar och känns tydligt om vinden ligger från högen mot husen. Grannen finner det också märkligt att kommunen inte tar allvarligare på risken för vattenföroreningar från rötslammet till diken, bäckar och i slutänden dricksvatten som också distribueras i Uppsalas kommunala vattennät.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om