Språkutveckling med Mamma mu
På Tierps biblioteks barnavdelning är det full aktivitet. Clara Ek, Jesper Olsson och Patrik Johansson hjälper sin förskollärare Lotta Mattsson att hänga teckningar på väggar och skärmar. I dag är det vernissage på barnens egen utställning.
Clara Ek, 6 år, Patrik Johansson, 5 år, och Jesper Olsson, 5 år, får hjälp av läraren Lotta Mattsson på Solgläntans förskola i Söderfors att hänga sina teckningar inför utställningen på biblioteket i Tierp.
Foto: Ann Svalander
Det är länsbiblioteket i Uppsala som håller i LekaSpråkaLära, ett samarbete mellan pedagoger i förskolan och biblioteken runt om i Uppland för att hjälpa barnen i deras språkutveckling. Projektet har rullat i mer än ett år och bland annat har de bägge förskolorna i Söderfors och Hållnäs ordnat med hemlånehyllor. Där har det funnits böcker både till barn och föräldrar, det har Nina Karlsson sett till.
- Vi har också gjort en enkät med föräldrarna om barnens läsvanor - hur man läser hemma, om barnen brukar gå till biblioteket, säger Lotta Mattsson.
- Barnen är ju mer sin egen motor i dag, de blir inte matade på samma vis som förr utan får söka sig fram själva. När det är så mycket annat som konkurrerar så gäller det att behålla läslusten, bevara sagan.
- Lite av tanken med utställningen är dessutom att försöka locka hit föräldrar som kanske inte går så ofta på biblioteket annars, säger Nina Karlsson.
Temat är Mamma Mu och kråkan (Jujja Wieslander/Sven Nordqvist) och barnen har ritat och gjort små scenerier. LekaSpråkaLära-projektet vill bredda språkbegreppet och ta med också musik, rörelse, drama, bild.
- Så vi valde Mamma Mu bland annat för att det också finns sånger till böckerna, säger Ewa Grönlund.
Och barnen har tecknat hur Mamma Mu ramlar ned från en sten och slår sig och får plåster på såret - ett alldeles riktigt plåster förstås. "Ganska kul" har det varit att läsa och rita. Men frågar man Jesper vad böcker ska handla om när han själv får välja, då svarar han fotboll.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!