Splittring om vårdpengar i Tierp

Kommunstyrelsen i Tierp är splittrad i frågan om hur mycket pengar vården ska få i omställningsbidrag. Centern och vänsterpartiet vill ge de 15 miljoner vård-och omsorg begär. Det vill också kristdemokraterna som redan i höstas föreslog mer pengar till vården i stället för ytterligare en skattesänkning.

Tierp2002-05-08 00:01
Frågan ingår i det elvapunkter långa program som föreslås in för att få ordning på kommunens ekonomi. Vård- och omsorgsnämnden har begärt att få 15,5 miljoner kronor i omställningsbidrag för 2002. Tanken är att pengarna ska räcka för att täcka årets förväntade underskott i budgeten. Till nästa år ska nya arbetsrutiner ha kapat kostnaderna så att vården klarar att hålla budgetramarna. Men kommunstyrelsen beslutade på tisdagen att bara ge vården tio miljoner. Socialdemokraterna och moderaterna sade klart ja. Vänsterpartiet och centern reserverade sig och krävde att vården sak få de pengar som begärts.
— Får man inte möjlighet att börja omstrukturera från början så tror vi att mycket tid kommer att gå till att fokusera på att spara de fem miljoner som måste sparas in om vården bara får tio miljoner, säger centerns Birgitta Larsson.

Underfinansierad budget
Förslaget innebär dock att årets kommunbudget blir underfinansierad. Det strider mot regeringens lagstadgade krav på budgetbalans. Centern kommer dock att ta fram ett förslag till var pengarna kan sparas in. Kristdemokraterna röstade för att vården ska få tio miljoner, men vill ge femton. Partiet lovar dock inget utan att ha finansieringen klar.
— Vi anser att femtom miljoner behövs. Det har vi varit tydliga med hela tiden. I budgetdiskussionerna ville vi stoppa skattesänkningen och ge mer pengar till vården i stället. Det här visar att vi fått rätt. Jag tycker att man överbetonar värdet av skattesänkningarna, säger Lars Svensk (kd).
Kommunalrådet Bengt Olov Eriksson (s) anser dock att Svensk har fel.
— Skattesänkningen skulle knappt ha räckt att betala glappet mellan tio och femton miljoner. Men den har bidragit till att vi har en inflyttning till kommunen i dag. Det har genererat ökade skatteintäkter, säger han.
Kristdemokraterna kommer att redovisa sitt slutgiltiga ställningstagande i fullmäktige.

Jobbigt beslut
För kommunalrådet Börje Wennberg (s) var beslutet jobbigt. Wennberg är ordförande i vård- och omsorgsnämnden som tog beslut om att begära omställningsbidraget på 15,5 miljoner. Som kommunstyrelseledamot tvingades han i går säga ja till att banta det med fem miljoner.
— Det blir jobbigt för oss att klara. När vi begärde 15,5 miljoner har vi inte bara dragit till med en summa. Pengarna behövs. Samtidigt kan man inte ge mer pengar än vad som finns, säger han.
Hur vården ska spara ytterligare fem miljoner är inte preciserat.
— Vi har ingen reservplan för att klara oss med tio miljoner utan måste sätta oss ner och planera för det. Långsiktigt tror jag att antalet platser på våra äldreboenden måste minska. Vi har fler platser än jämförbara kommuner, säger han.
Kommunstyrelsen beslutade dock att ge barn- och utbildningsnämnden ett extra bidrag på 800 000 kronor för att kompensera för en statsbidragsfördelning.




UNT-fakta:
Fler viktiga delar ur 11-punkts programmet.
Alla inköp måste godkännas av närmaste högre chef.
Anställningar kortare än 14-dagar godkänns av förvaltningschef.
Längre anställningar godkänns av personalchef.
Inhyrning av personal godkänns av personalchef.
Investeringsstopp till 75 procent för datautrustning.
Investeringsstopp för maskiner och dylikt med 50 procent
Större investeringar ska godkännas av kommunstyrelsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om