Från tidig eftermiddag och långt in på kvällen hölls det Vinterstämma i den pampiga byggnad som rymmer Eric Sahlström Institutet. Alla välfyllda bilparkeringar avslöjade att stämman åter lockat såväl musiker som danssugna. Ändå tappade jag hakan en aning när jag gläntade på dörren till den stora salen. Uppradade i flera led mot den ena väggen trängdes ett sjuttiotal spelmän och fler var på ingång. När alla stämde upp i Hellstedts Brudmarsch var det som om taket i det vackra rummet ville lyfta. Under Stefan Wallins ledning avverkades i rask takt ytterligare tre låtar i det inledande allspelet – Hillebola Schottis, Tierpspolska och Tobogubben, alla med lokal prägel som synes.
Efter allspelet intog Västlands Spelmanslag scenen och det tog inte många takter innan dansgolvet började fyllas. Att spelmanstraditionen är stark i de här trakterna är känt, men detsamma kan sägas om danskunnandet. Schottis, polska eller vad det än kunde vara spelade ingen roll, danserna verkade inte obekanta för någon på golvet.
Inne i serveringen slog jag mig ner hos allspelsledaren Stefan Wallin och riksspelmannen Per-Gustaf Jernberg från Österbybruk. Den senare är tredje generationen av riksspelmän och femte generationen av spelmän i obruten ordning, så att säga att han har folkmusiken i blodet är ingen överdrift.
– Min farfar trallade de här låtarna så man har hört dem förr, berättar Per-Gustaf Jernberg som varit riksspelman i 30 år och trakterat sin nyckelharpa betydligt längre än så.
Tillsammans med Stefan Wallin håller han just nu på med inspelningar av vad de kallar bruks- och kustnära låtar med toner från Hälsingland ned till Roslagen. De båda har också spelat med två av de riktigt stora inom den svenska folkmusiken.
– Min pappa var bekant med Eric Sahlström, så jag har lärt mig av både honom och pappa, säger Per-Gustaf Jernberg som faktiskt spelat till midsommardansen runt stången i Österbybruk i 42 år.
Stefan Wallin är bosatt i Sandby utanför Karlholm och har spelat otaliga gånger tillsammans med den kände spelmannen Henry Wallin, bror till en annan rikskänd spelman, Ceylon Wallin.
– Nej vi är inte släkt, men jag och Henry spelade ihop under 11–12 år, berättar Stefan som nästa år kommer att kunna fira ett jubileum under Vinterstämman.
– Då är det tionde gången jag är allspelsledare här i Tobo, säger han.
Ute i stora salen var det nu dags för dansövningar. Senare under kvällen stundade mer dans, då till ackompanjemang av olika konstellationer.
En sak är säker. Folkmusiken lever i Uppland.