Spelmän och öl på Lövstadagen

På landsbygden har nästan varje ort en egen dag, så även i Lövstabruk där man i går genomförde Lövstadagen i herrgårdsmiljön. Ända sedan 1970-talet har denna begivenhet inträffat andra söndagen efter midsommar.

Bryggare Leif Östlund visar hur Lövstaölens nya flaskor ska se ut.

Bryggare Leif Östlund visar hur Lövstaölens nya flaskor ska se ut.

Foto: Elin Larsson

Tierp2011-07-10 17:41

Meningen har varit att samla folk och ge ortens föreningar och företagare tillfälle att visa upp sina verksamheter och sig själva. Under åren har det förekommit olika teman - kolmila och tornerspel till exempel. Förra året satsade man på spelmansstämma med buskspel i herrgårdsparken, samt SM i gammelharpa och andra så kallade borduninstrument, och det verkar som om det kommit för att stanna ett tag.

Bruket har under århundradena haft många duktiga spelmän som gett avtryck i folkmusiken. Ingvar Jörpeland, norrman men boende i Sverige sedan länge, spelar upp sig på gräsmattan utanför det ockrafärgade Orangeriet där tävlingen skall avhållas:
–  Jag spelar en silverbasnyckelharpa som var vanlig mellan 1840 och 1940 då den kromatiska nyckelharpan tog över.

Vad är skillnaden mellan dessa instrument?
–  De kromatiska har större musikaliskt register, men med C, G och F-dur, som jag kan spela på min gamla, klarar jag de flesta låtar, säger Ingvar Jörpeland.
Även vevlira och säckpipa räknas till borduninstrumenten.

Konsthantverkarna och konstnärerna är en stor grupp som visar sina arbetsplatser och alster. Målaren Mita Bromark och två kvinnliga keramiker samsas i en verkstad på herrgården sedan år 2002. Mita Bromark var för övrigt en av initiativtagarna till Lövstadagen:
–  Första åren var det en hantverksdag, sen började min vän Herbert Jansson att kola milor och det drog folk.

Ölbryggning är det allra senaste dragplåstret, den pågår i grannhuset. Föreningen Ölets Vänner samt Leufsta Bruk Bryggeri AB (som bildats av medlemmar i föreningen) skall pröva tre olika jästsorter. Men det visar sig att det inte är i den lokal där de visar hur det går till att blanda mäsk och koka den till vört som bryggeriet avser starta sin verksamhet i höst:
–  Nej, det har varit många turer, men nu är det klart att vi skall vara i ett annat hus här med mer rationella lokaler, säger Anders Holmstedt från Skärplinge.

Att brygga ett riktigt gott ljust eller mörkt öl är ett precisionshantverk. Ölet kommer att säljas på glasflaska och fat till vallonbruken i regionen som har värdshus.
En dam som köpt en fastighet i centrala Östhammar ,där brygghuset fungerade som ortens första läskedrycksfabrik, undrar om även hon kan få sälja Leufstaölet. Och det verkar inte alls omöjligt bara damen kan ordna tillstånd att sälja öl, förklarar Leif Östlund från Strömsberg som också är delägare i ölbolaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om