Sparkrav hotar nattakut i Tierp

Enligt förslaget till stora besparingar i landstinget ska jourverksamheten i bland annat Tierp ses över. I klartext kan det innebära stängd nattakut vid Tierps vårdcentral.

Tierp2008-10-20 18:00
Annika Gudmundsson, verksamhetschef för vårdcentralen, säger att det inte står något i förslaget om stängning vid årsskiftet. Men om landstingsstyrelsen vid sitt sammanträde den 28 oktober följer huvuddragen i sparpaketet ska en stängning i alla fall utredas.
- Det jag har fått veta är att man ska utreda möjligheterna till begränsat öppethållande. Det är det enda som finns i förslaget. Vi kommer väl att bli anmodade att göra en konsekvensbeskrivning. Men det är inget sagt om årsskiftet, säger hon.
Annika Gudmundsson sitter inte och väntar på beslutet, utan har redan börjat se över kostnader och gör en kortfattad konsekvensbeskrivning som ska lämnas till primärvårdsdirektören.
- Så får vi se om den kommer till användning. Det är klart att det är viktigt att man har bra underlag när man tar sådana här beslut.
Hon vill inte uttala sig om vad en stängning av nattakuten i Tierp kan innebära i besparingar. Siffran 2 miljoner kronor har nämnts.
- Jag kan inte säga att 2 miljoner är en rimlig siffra. Även om det låter mycket, säger hon.

Om nattakuten stängs ska vårdsökande i stället köras med ambulans till Uppsala. Det innebär en merkostnad för ambulans, men totalt sett ändå en viss besparing, tror Annika Gudmundsson.
Nattakuten i Tierp har varit hotad tidigare, till exempel 1996. Då föreslogs utökat samarbete med geriatriken vid Tierps sjukhus för att kunna behålla en jourläkare. Nattakuten räddar tio liv per år, sa överläkaren vid geriatriken då som ett av flera argument för att behålla akuten. Som andra skäl angavs risk för olyckor på E 4 eller närliggande företag med nattarbete. 2002 fick primärvården också stora sparkrav. Akutvården nattetid i Östhammar och Tierp hotades, men politikerna valde den gången att inte stänga på någon av orterna.
Annika Gudmundsson kan inte i siffror redogöra för hur många liv akuten räddar, men säger att i genomsnitt 2-3 patienter per dygn söker hjälp mellan midnatt och de tidiga morgontimmarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!