Fjärr-, berg- och jordvärme har minskat antalet kunder, men de allt populärare braskaminerna ger en viss kompensation.
I Tierp är Jan Löfgren skorstensfejarmästare. Tillsammans med tre anställda sotare och en kontorist ansvarar han för sotning och brandskyddskontroller i Tierps kommun.
– Fjärrvärmen i Tierp och bergvärmen i Söderfors är de tydligaste exemplen på hur uppvärmning av hus har förändrats. Jag tänker ibland att marken under Söderfors måste se ut som en schweizerost, full av hål, säger Jan Löfgren och skrattar.
Men skrattet har en liten biton. Att behoven av sotning minskar är inte enbart roligt för dem som tjänar sitt levebröd på den.
– Utvecklingen de senaste fem åren har betytt att arbetsuppgifter motsvarande en heltidstjänst har förlorats hos oss.
Det är inte bara ny teknik och nya möjligheter att värma hus som påverkar:
– Det märks när det blir generationsväxling i gårdar och hus. Då renoveras byggnaderna och gamla pannor byts ut. Det är inget att säga om det, pannor slits ned, och klarar man uppvärmningen på billigare sätt väljer man självklart det, säger Jan Löfgren.
Som en motvikt till berg- och fjärrvärme kommer i stället braskaminer och braskassetter. De kopplas till befintliga rökgångar som måste sotas och kontrolleras precis som rökgångarna till värmepannor. Installationer av kaminer och kassetter kräver att bygganmälan görs till kommunen om det inte är fråga om byte av befintlig anläggning eller en mindre ändring av den gamla. Nya installationer ska besiktigas av sotare innan de tas i bruk.
– En öppen spis som man trivseleldat i under ett antal år och som sedan förses med en braskassett kommer att ge en helt annan värme i huset. Men rökgastemperaturen stiger också från 150 grader till 350 grader, och självklart ställer det krav på rökgångarna och skorstenens konstruktion, säger Jan Löfgren.
I den villa i Örbyhus där UNT träffar honom i färd med att sota såväl pelletseldad panna som braskassett, krävde kassetten när den installerades för omkring tio år sedan att en sotlucka öppnades i braskåpan. Det är alltid bäst att rådgöra med sotare innan man gör förändringar. Och brandskyddskontroller görs regelbundet av alla eldstäder och pannor.
Intervallen för hur ofta sotning ska ske är olika för olika installationer. Vedpannor ska sotas tre gånger per år, pelletspannor två gånger per år. Braskaminer sotas varje eller upp till vart fjärde år beroende på hur ofta de eldas.