– Det känns bra och det ska bli kul att stämman är tillbaka på allvar efter ett par års uppehåll på grund av pandemin.
Du leder allspelet, vad innebär det?
– Efter själva invigningen av stämman inleder vi med att alla spelmän spelar tillsammans i ett så kallat allspel. Jag leder den spelningen och där kommer även många av mina släktingar att finnas med.
Vad blir det för låtar som det bjuds på då?
– Som stämmans namn antyder blir det en del låtar av min far Eric Sahlström. Men vi har även många äldre spelmän i släkten och vi kommer att spela en del av deras låtar.
I hur många år har spelmansstämman funnits nu?
– Den första stämman hölls 1975. Därefter rullade det på i en följd fram till 2019. Sedan blev uppehåll i två år – 2020 och 2021.
Du arbetar som musiklärare i nyckelharpa, hur är intresset för instrumentet?
– Jag tycker det är bra. Jag undervisar på kommunala Kulturskolan i Tierp. Där här vi årligen ett femtontal elever. Lägg sedan till att det finns ett antal elever som går den ettåriga utbildningen i nyckelharpa på Eric Sahlström-institutet i Tobo.
– Jag har också märkt att det internationella intresset för instrumentet är ganska stort och i Tobo finns flera japanska studenter som är där under ett år och lär sig spela.
Vad beror detta på?
– Jag tror det mycket handlar om att den nordiska musikkulturen lockar och att man kan få bygga sin nyckelharpa från grunden.