I fjol bantades de 22 platserna till tolv under åtta veckor, i år blir det i stället alltså helt stängt under hälften så lång tid.
– Vi har haft problem med att rekrytera sjuksköterskor. Svårigheten att rekrytera sjuksköterskor är ett nationellt problem. Det säger geriatrikens verksamhetschef Lena Stigsdotter som förklaring.
Stängningen ser hon som nödvändig för att hennes medarbetare ska kunna få semester.
– Därför gör vi en planerad neddragning av antalet vårdplatser så att det ska bli en bra arbetsmiljö för medarbetarna och en bra och säker miljö för patienterna, säger hon.
Räknat i antalet tillgängliga platser menar Lena Stigsdotter att sommarens kortare stängning motsvarar fjolårets längre neddragning av platsantal och hon ser inget dramatiskt med förändringen.
– Vi är vana att jobba på det här viset. Vi har stängt geriatriska avdelningar även på sommaren, det är inget udda för vår del.
Lena Stigsdotter säger att berörda kommuner informerats, att de patienter som i dag vårdas i Tierp kommer att erbjudas plats på Akademiska och att man samarbetar och för en dialog med kommunerna om de situationer som kan uppstå. Det gäller även de patienter som är medicinskt färdigbehandlade och som ska vidare till särskilt boende eller liknade i hemkommunen Tierp.
– För dem kommer vi inte att ändra på några rutiner oavsett om de ligger på Akademiska eller i Tierp, säger Lena Stigsdotter.
Men Akademiska sjukhusets beskrivning av sommarplaneringen på geriatriken stämmer dåligt överens med den bild ansvariga i Tierps kommun har. Randi Graungaard, verksamhetschef på sociala enheten Tierps kommun, hänvisar bland annat till ett möte den 14 maj mellan ansvariga på Akademiska och berörda kommuner.
– Då ställde jag en direkt fråga eftersom det gick rykten om att geriatrikavdelningen i Tierp skulle stänga och fick svaret att avsikten var att följa öppethållandeplanen med hälften av platserna öppna.
Hon hänvisar vidare till att Tierps kommuns medicinskt ansvariga sjuksköterska, MAS, så sent som för en dryg vecka sedan frågade landstinget hur rekryteringen av sommarpersonal gick och fick svaret att det gick bra.
Beskedet om sommarstängt som gick ut till berörda kommuner den 30 maj kom därför som en överraskning och bilden av delaktighet och samråd känner Randi Graungaard inte igen.
– Vi har inte ens fått frågan om vi skulle kunna hjälpa till med bemanningen, säger hon.
Hon beklagar de patienter som kan bli lidande genom att behöva åka till Akademiska och säger att MAS i Tierp fått i uppdrag att tillsammans med Östhammar och Heby göra en riskanalys av sommarstängningen.