Som en bilverkstad i jätteformat
Tågverkstaden i Gävle är som en bilverkstad, men i jätteformat. Tvätthallen är 50 meter lång. I luften svävar ett helt tåg, 180 ton tungt, på starka domkrafter. Här lagas trasiga lok och vagnar dygnet runt, året runt.
Därinne är det mesta stort och tungt. Skiftnycklarna är kraftiga som yxor. Oljegroparna är tre gånger så långa som i bilverkstaden, och djupare.
Ett av SJ:s blå Rc-lok, som drar vanliga tåg och godsvagnar, väger som nästan 100 personbilar, men hissas upp från spåret lika lätt som en Volvo på verkstaden. Fyra man dyker in under hjulen och börjar montera av ena boggin, underredet med hjulparen, där motorerna sitter. Var och en av de fyra motorerna utvecklar 1000 hästkrafter. Den ena ska bytas och samma eftermiddag ska loket ut på spåret igen.
Datorer lika mycket som släggor och tänger
De bärbara datorerna är inte av storformat, men används numera lika mycket som släggor och tänger. Likt en tågens husläkare kopplar elreparatörerna in trådarna och tar pulsen på tågens inre; reglerfunktioner, värmesystem, dörröppning och farthållare. Det mesta styrs av elektroniken.
— De svåraste jobben, säger projektledare Mikael Jönsson, det är kanske felsökningar, när ingen vet var felet sitter. Annars kan vi de här tågen utan och innan.
Tågverkstaden byggdes 1968, på den tid det bara fanns SJ att skälla på för tågresenärerna. Men många veteraner bland dagens prövade pendlare talar med saknad om den tiden, när tågen var skakigare och långsammare än i dag, men gick och kom när de skulle. Vad säger tågmekanikerna - var det bättre förr?
Överkapacitet förr
— Egentligen inte, men det fanns en väldig överkapacitet på fordon, säger Mikael Jönsson. Gick ett lok sönder så hade man tre i reserv. Resenärerna märkte inte problemet. I dag finns inte pengarna att hålla en sådan buffert.
Upptåget är ett gott exempel på hur marginalerna krympt. Hela trafiken sköts med bara tre tåg. Varje dygn körs dessutom ett av dem upp till Gävleverkstaden för service. Ett tågset finns i reserv.
Även Upptågets fordon, med beteckningen X12, har haft problem i vinter. Mikael Jönsson tycker ändå att X12 överlag är driftsäkert.
— De går förvånansvärt bra med tanke på de tuffa turer ni har därnere. Tågen rullar ju hela dagarna. På en vecka färdas de 6 000 mil.
Utbyggd speciellt för Reginatåg
Verkstaden i Gävle är nyligen utbyggd speciellt för att ta emot Reginatåg. Här rullar ett helt tågset, 54 meter och 180 ton, rakt in i hallen och lyfts upp till lagom arbetshöjd på domkraftsarmar. Tolv sådana tågset om dygnet servas i Gävle. Åtta på dagen, fyra på natten. Tågverkstaden håller öppet dygnet runt, året om.
Vägg i vägg ligger tvätthallen, som en biltvätt i storformat. Lokföraren kör fram till porten, väljer program och kör hela tåget rakt igenom tvätthallens spolsystem av borstar och torkar. På vintern avisas tågen. Efter en kvart kommer nytvättade lok och vagnar ut i andra änden.
Klottersanering
I verkstaden görs också andra jobb, som klottersanering och reparation av vandaliserad inredning. Verkstadsföretaget sysslar också med uppröjning och bärgning vid urspårningar och tågolyckor. När ett X 2000-tåg spårade ur i Tierp i höstas togs hela tåget till Gävleverkstaden för reparation.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!