Socialchef: Väldigt beklagligt att kvinnan glömdes
Väldigt beklagligt och olyckligt är socialchef Ann Stenbergs kommentar till att en senildement kvinna glömdes bort, fastbunden på toaletten vid äldreboendet Wesslandia i Karlholm. Hon hoppas att den nya organisationen inom vården och omsorgen så småningom ska hjälpa förvaltningen ur krisen.
Den 84-åriga senildementa kvinnan glömdes bort vid ett skiftbyte och fick sitta fastbunden på toaletten mellan klockan 18 och 23.30 en kväll i slutet av maj. Först efter en vecka informerades kvinnans anhöriga om händelsen.
— Rutinen är att man direkt ska informera de anhöriga. I det här fallet försökte man få tag på den anhöriga ganska snabbt utan att lyckas, säger Ann Stenberg.
Blev inte informerad direkt
Till UNT har dock den anhöriga uppgivit att han besökte kvinnan efter händelsen, utan att bli informerad.
— Det är endast chefen som kan informera, och då har hon säkert inte varit där när han var där. Det är lite olyckligt att vi bara har en chef på halvtid på Wesslandia, säger Ann Stenberg.
Händelsen är nu anmäld enligt Lex Sarah, och ska utredas av vård- och omsorgsnämnden.
— Man har inte upptäckt några medicinska men. Hade det blivit några sådana hade det här gått vidare till Socialstyrelsen, säger Ann Stenberg.
Hon tycker att det är trist att så många negativa händelser inom äldreomsorgen inträffat slag i slag under våren. Hon hyser dock hopp till den nya organisationen inom förvaltningen.
"Möjlighet att sätta in mer resurser"
— Jag tror att det kommer att bli mycket bra när alla riktigt förstår vad det nya systemet innebär. I och med att man får betalt efter vårdtyngd kommer det att finnas möjlighet att sätta in mer resurser när det krävs. Men det tar alltid tid innan man får allt på plats. Sedan tror jag att vi kommer att hämta hem det vi har tappat, säger Ann Stenberg.
UNT-fakta
Uppmärksammade händelser inom äldreomsorgen i Tierps kommun under våren.
14 februari: Ett sextiotal åldringar insjuknar sedan de ätit ärtsoppa som serverats vid kommunens äldreboenden. Fyra av de sjuka avlider inom loppet av två veckor. En person har åtalats på grund av brister i centralköket.
19 mars: En undersköterska på äldreboendet Forshem avskedas sedan hon tilltalat de boende kränkande. Efter centrala fackförhandlingar tar kommunen den 27 maj tillbaka avskedandet. Kvinnan har nu i stället sagt upp sig själv.
4 april: En kvinna på Danielsgården får ligga kvar en hel natt på äldreboendet sedan hon brutit benet. Först nästa dag får hon komma till sjukhus. Kvinnans dotter anmäler händelsen, som nu är ett fall för ansvarsnämnden.
12 april: En anställd på Forshem anmäls sedan en av de dementa fått byxorna neddragna i köket och givits en sprutinjektion. Kommunens utredning visar dock att handlingsförfarandet var motiverat, och inga disciplinåtgärder vidtas.
April: Neddragningarna inom vården och omsorgen möter protester från flera håll. Bland annat skriver 128 anställda och anhöriga på Danielsgården en protestlista till politikerna i vård- och omsorgsnämnden.
30 maj: En kvinna på äldreboendet Wesslandia får sitta fastbunden i fem och en halv timme på toaletten sedan hon glömts bort i samband med ett skiftbyte.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!