Snurran har introducerats som arbetsmodell i ett projekt lett av psykiatrisamordnaren Anja Kivimäki. Heby, Älvkarleby, Östhammar och Tierp har tillsammans med först landstingets öppenvårdspsykiatri och från 1 februari i år företaget Närpsykiatri som tagit över öppenvårdspsykiatrin, arbetat med att införa modellen.
– När man följer processriktningen i snurran och dokumenterar varje steg, får man inte bara en beskrivning av nuläge utan också en plan för åtgärder, en utvärdering och en planering för förbättringar för såväl brukaren som för samverkansarbetet inom vård- och stödinstanserna, sade Anja Kivimäki på torsdagen då några av de 60 personer från deltagarkommunerna redovisade resultaten från sina projektmånader.
Kommunerna har kommit olika långt i sina arbeten med Snurran, men utgångspunkterna varockså olika.
Från Tierp rapporterades att arbetsgruppen kommit fram till att man delvis redan arbetat efter snurrans modell, utan att ha det som ett medvetet valt verktyg. När man gjorde ett schema, en processkarta, över sysselsättningserbjudanden till en grupp brukare fann man att Shopen, med olika möjligheter till aktiviteter fungerat på det sätt snurran är tänkt på basplanet. Fortsatta och regelbundna kontakter med närpsykiatrin betecknades som mycket viktiga.
Även från Älvkarleby kommun var erfarenheterna av snurran positiva, och särskilt nämndes ett hästprojekt där brukare tre dagar per vecka fått arbeta i stall och rida, och under tiden inte bara aktiverats fysiskt utan också blivit psykiskt starkare och självständigare. Samverkan mellan kommunerna togs också upp som en positiv effekt.
Men också problem lyftes upp, olika taxor för besök vid närpsykiatri och hemsjukvård var ett exempel, och tillgång till boendestöd dygnet runt ett annat.
I Östhammar har närpsykiatriprojektet sammanlänkats med att kommunen och landstinget ingick ett närvårdsavtal där äldrevården varit det område som prioriterats. En handlingsplan för arbetsgruppen för psykiatrin finns, och snurrans arbetsmetod används i arbetet.
I Heby, den fjärde samarbetskommunen, har sparbeting och omorganisationer de senaste två åren gjort att man inte hunnit med arbetet med psykiatrisamverkan.
I sin sammanfattning av projektet poängterade Anja Kivimäki att Snurran ger ett arbetssätt som gör det lätt att visa hur arbetet med psykiskt funktionshindrade bedrivs ner på individnivå. Det är en hjälp inte bara i arbetet med stöd och hjälp till brukare, utan också vid Socialstyrelsens inspektioner av verksamheten.