Några rundturer i köpingen de senaste dagarna ger en tydlig bild av problemet. De som inte redan hunnit skotta undan snöhögarna har fullt sjå att få undan snömassorna för att kunna ta sig ut till fots eller med bilar. Det här har fått flera flera personer att fatta pennan.
"Den senaste tiden har det blivit mer och mer problem för oss att komma ut med bilarna på morgnarna då den som plogar gatan kör upp stora vallar med snö i stora hårdpackade klumpar med is som är halvmeterhöga precis framför vår uppfart. Vi har inga häftiga maskiner att skyffla bort dessa jättetunga snö- och isklumpar med utan vi står där med vanliga snöskyfflar. Jag är dessutom höggravid vilket gör att jag har problem redan med att skotta vår egen uppfart, att sedan behöva försöka flytta på en vall av snöklumpar är inte möjligt för mig", skriver en kvinna i ett brev till Tierps kommun.
"Med vilken rätt får kommunen vräka upp snö mot min tomt, när jag gör allt i min makt för att ta mitt ansvar som fastighetsägare så att skador och olycksfall ska elimineras till ett minimum", undrar en annan Tierpsbo, också med adress till Tierps kommun.
Rune Karlsson är platschef hos Peab, som på uppdrag av Tierps kommun ansvarar för snöröjningen i ytterområdena och vid Tierpsbyggens fastigheter. Med tanke på snömängden de senaste dagarna är han nöjd med hur arbetet har fungerat.
– Vi hinner med bra och det känns positivt. Men om du frågar tio personer hur de tycker att snöröjningen fungerar så är det klart att någon inte är nöjd.
För att hinna med är vissa gator och gång- och cykelvägar prioriterade.
– I vårt avtal med kommunen har vi sex timmar på oss innan vi måste börja röja. Men vi är oftast i gång efter någon timme, säger Rune Karlsson.
Han tycker att snöhögarna nu har växt sig så stora att det är hög tid att börja köra undan snömassorna.
– Vi väntar på klartecken från kommunen att dra i gång det arbetet, det är de ansvariga på kommunen som avgör. Däremot tar vi redan nu bort snöhögar vid korsningar för att säkerställa att sikten är bra.
Resurser saknas inte, menar Rune Karlsson.
– Vi har runt 50 maskiner att tillgå, då är de i Östhammar medräknade. I Tierps kommun har vi 30 och jag ser på min gps att 20 av dessa är i gång just nu.