Snart visas filmen om Vendel

Snart visas den prisbelönte dokumentärfilmaren Bengt Jägerskogs film "Vendeltid är nu". En film om Vendelbygdens historia ­och marken som delades av en ny motorväg.

Bengt Jägerskogs film "Vendeltid är nu" premiärvisas på Vendels bygdegård.

Bengt Jägerskogs film "Vendeltid är nu" premiärvisas på Vendels bygdegård.

Foto: Bengt Jägerskog

Tierp2019-02-22 20:42

2007 klövs Vendelbygden av den nybyggda E4:an – en proteststorm uppstod bland Vendelborna. Aktionsgruppen "Rädda Vendel" som protesterade mot motorvägsbygget samlade in pengar och ville göra en film om hur bygden utvecklats och vad som hände med människorna efter att motorvägen byggts. Det blev startskottet för Bengt Jägerskogs nya filmprojekt.

­– Jag blev kontaktad av en bekant som har sina rötter i bygden som ville att jag skulle göra filmen, berättar Bengt Jägerskog, dokumentärfilmare och tidigare TV-fotograf på SVT i drygt 40 år.

Bengt Jägerskog blev mer och mer fascinerad av bygden. Med tiden upptäckte han att Vendel har en lång och omfattande historia som han ville skildra i filmen. Samtidigt tyckte han att det skulle bli svårt att endast bygga handlingen i filmen på Vendelbornas motstånd mot motorvägen. I filmen skildras därför även det historiska arvet från Vendeltiden som sträcker sig långt tillbaka till tiden före Vikingatiden.

– Jag intervjuar Birgit Arrhenius, arkeolog och professor som gjort de senaste stora utgrävningarna i området. Hon kan Vendel på sina fem fingrar och berättar historier om fynd från gamla båtgravar vid Vendels kyrka. Hon berättar om krigare från Vendel som skulle hedras efter att de hade avlidit. De drogs i små båtar längs Fyrisån och Vendelån och sedan upp till kullen där i dag Vendels kyrka ligger, där begravdes de tillsammans med sina båtar, hästar och allt som de kunde tänkas behöva ta med sig i sin hädanfärd, berättar Bengt Jägerskog.

I nästan varje hem i Vendel hänger nyckelharpor på väggarna. Ett arv som kommer från nyckelharpsspelaren och riksspelmannen Eric Sahlström som föddes i början av 1900-talet i Vendels socken. I filmen skildras det historiska arvet som gammal som ung i bygden är stolta över.

Sedan oktober 2013 har Bengt Jägerskog besökt bygden och fotat och filmat under de olika årstiderna. Han har pratat med människorna för att få deras berättelser och göra en skildring i nutid av människorna som lever i det gamla jordbrukslandskapet. I mer än fem år har han arbetat med filmen som mynnat ut i dokumentären "Vendeltid är nu". Filmen har premiär på Vendels bygdegård under lördagen. Något som Vendelborna väntat på.

– Det är ett projekt som drivits i Vendel sedan 1995 när det blev klart att den nya motorvägen skulle byggas. Beslutet var bara för oss Vendelbor att acceptera. Vi är glada över att vi har fått möjlighet att göra filmen tillsammans med Bengt Jägerskog som är en fantastisk filmare. Vi har med den kunnat visa vår självkänsla och vilken fantastisk bygd som vi bor i, säger Hans Eklund, ordförande i Hembygdsföreningen och initiativtagare till filmen.

Bengt Jägerskog

Född 1946, svensk fotograf och dokumentärfilmare.

Jägerskog har sedan 1971 arbetat som filmare och senare också producent på SVT. Mest känd är han för sina dokumentärfilmer Älgjakt (1998), Hugo och Rosa (2002) och Ett stycke Sverige (2007). För Hugo och Rosa har han belönats med flera priser.

Bland Jägerskogs jobb som TV-fotograf kan nämnas det reportage om Osmo Vallo för det granskande magasinet Striptease som kom att rendera journalisterna Janne Josefsson och Hannes Råstam Stora journalistpriset.

Jägerskog var även TV-fotograf på barnprogrammet Fem myror är fler än fyra elefanter under sina första arbetsår på SVT och han har också arbetat med samhällsprogrammet Agenda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!