Att träda över gränsen från en kommun till en annan går nog obemärkt förbi de flesta som vandrar eller jagar i norra Upplands skogar. Löv- och barrträden, de skuggiga grusvägarna och de färgglada men stundtals sällsynta bostäderna ser likadana ut i Tierp som de gör i Älvkarleby. Det enda egentliga kännetecknet på en gränsdragning är Marma skjutfälts många gula varningsskyltar, som visar övergången från allmän till militär mark och som skymtar till bland de snåriga skogsvägarna.
Men efter sommaren kommer skjutfältet helt att tillhöra Älvkarleby kommun, vilket gör att Tierp krymper med lite över 600 hektar mark. Övergången från allmän till militär mark blir även en fysisk gränsdragning mellan kommunerna. En skillnad som alla inte tycker är av godo.
– Att ha det som två fastigheter, med den ena på en sida av gränsen och den andra på andra sidan tycker jag verkade rimligt. Men att ändra en kommungräns verkar vara mer än vad nöden kräver.
Det säger kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson (S). Den förlorade marken består av de fem stycken fastigheter i Gröndal och Sandby som utgör Tierpsdelen av skjutfältet. Fortifikationsverket vill slå ihop tomterna, sex totalt, till en fastighet. Verket skickade in sina motiv för hopslagningen till länsstyrelsen i Uppsala förra året och det rör sig huvudsakligen om att det administrativa arbetet ska underlättas.
– Bland annat är det bara en enda kommun inblandad när det gäller bygg- och markprojekt och i sammanhang där räddningstjänsten behövs, säger Olov Kronberg som är förrättningslantmätare för ärendet.
Länsstyrelsen accepterade Fortifikationsverkets argument men både Tierps kommun och Älvkarleby överklagade eftersom det skulle innebära att både tid och pengar måste läggas på att uppdatera de olika kommunkartorna som tryckts upp. I början av april beslutade sig regeringen för att avslå överklagandet, vilket i princip innebär att saken är klar.
– Kommuner har besvärsrätt, men jag tror inte att det bli framgångsrikt att klaga på det här eftersom regeringen beslutat om att det ska ske. Det sker förändringar i samhället hela tiden och att kartmaterialet uppdateras kontinuerligt är någonting man ständigt lever med i en kommun, säger Olov Kronberg.
Vanligtvis handlar det om smärre ändringar, som att en enskild väg blir allmän, eller att en ny motorväg ska ritas till på kartan. Att kommungränsen flyttas är ovanligare. Senaste gången i Tierp var 1981, när en ny fastighet gick över kommungränsen.
– För vår del spelar det ingen roll utöver att vi behöver göra om våra kartor, men eftersom Tierps kommun ligger i direkt anslutning till skjutfältet även efteråt, måste militären ändå ha kontakt med oss vid större aktiviteter. Jag har svårt att förstå varför det är så betydelsefullt, säger Bengt-Olov Eriksson.
Marma skjutfält är av förklarliga skäl ett obebott område och innebär inga skatteintäkter eller inkomstförluster för kommunen. Och även om det är Lantmäteriet som sköter uppdaterandet av den digitala fastighetskartan, tycker inte kommunalrådet att det är rätt att Tierp tvingas betala kostnaderna för ett ärende som de själva inte bett om.
– Det är svårt att uppskatta hur mycket, men jag utgår från Fortifikationsverket kommer stå för det.
Klart är i alla fall att de som till hösten vill vandra i Tierps norra skogar måste se upp. Då blir det både brottsligt och med fara för livet att ta klivet över till Älvkarleby.