Snart får Tierp en ny kostkonsulent

När ansökningstiden gick ut i mitten på december hade 18 personer sökt tjänsten som kostkonsulent i Tierps kommun. Den viktigaste arbetsuppgiften för den som får jobbet är att bygga upp en organisation med matlagning i egen regi från ­1 januari 2010.

Tierp2008-12-18 21:57
Genomgången av ansökningar och intervjuer pågår för fullt och tjänsten ska tillsättas snarast. Nuvarande kostkonsulent Marianne Hasselberg slutar sin anställning vid årsskiftet och börjar nytt jobb 2 januari. Enligt planerna ska hon i begränsad omfattning finnas tillgänglig för att lämna över till sin efterträdare.
Ungefär 4 000 dagsportioner serveras i Tierps kommun. ­Exakt var de ska tillagas när kommunen nu åter tar hand om matlagningen är inte bestämt.
- Föreslaget är i huvudsak skolkök, samt äldreboendet Wesslandia i Karlholm, säger Marianne Hasselberg.

I det tidigare centralköket vid Aspenskolan kommer en stor del av maten att lagas.
Den nya kostkonsulenten kommer att få vara med och forma den slutliga lösningen tillsammans med produktionschefen.
Det utreds fortfarande på vilka förskolor mat ska få lagas. Kostorganisationen är inte heller fastställd. Enligt Marianne Hasselberg väntas beslut i januari om det blir en centraliserad organisation med stort ansvar på kostkonsulenten, eller en decentraliserad med kostkonsulenten mer som en stödfunktion.
- Jag är i alla fall inte orolig för framtiden, säger Marianne ­Hasselberg och tror att det kan finnas för- och nackdelar med båda modellerna.

Sedan den 10 januari 2006 har entreprenören Sodexo i Gävle levererat färdiglagad, kyld mat till skolor och äldreboenden i Tierp. När kommunen fattade beslut om att sluta laga mat i egen regi handlade det framför allt om att undvika kostnader för att bygga nytt centralkök. Det befintliga i Aspenskolan uppfyllde inte kraven i skärpt lagstiftning.
- Då handlade det om kallmatssystem, säger Marianne Hasselberg.

Det ställde större krav på kostsamma förändringar för att snabbt kunna kyla stora mängder lagad mat. Nu gäller det varmmats­system och det tidigare central­­köket vid Aspenskolan har ytrenoverats och byggts om för att klara kraven.
Matkontraktet med entreprenören Sodexo i Gävle förlängdes till 31 december 2009 men matfrågan har varit föremål för intensiv ­politisk debatt och den frysta färdigmaten har fått hård kritik.
Under 2007 beslutades om en utredning av möjligheten att åter börja laga egen mat. I början på 2008 bestämde kommunstyrelsen att man skulle titta närmare på två alternativ. Det ena var att fortsätta köpa in tjänsten.
Det andra var att laga mat i egen regi med ett antal kök i Tierps köping, Kyrkbyn, Månkarbo, Karlholm, Skärplinge, Hållnäs, Söderfors/Mehedeby och Örbyhus/Vendel. Hösten 2008 fick kommunstyrelsens arbetsutskott ta del av en utredning som visade att mat i egen regi inte skulle bli dyrare. Beslutet blev att gå vidare med inriktning på ett dussintal tillagningskök i kommunen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!