Smitare från viltolycka riskerar böter

Uppsalapolisen satsar på att komma åt viltolyckssmitare.Sedan 1998 riskerar den som inte polisanmäler en viltolycka åtskilliga tusenlappar i böter.

Tierp2007-01-27 00:01
Att smita från en viltolycka kan innebära 7 000-8 000 kronor i böter. Det är svårt för polisen att komma åt dem som inte följer lagen, men av försäkringsskäl tvingas smitarna ibland bekänna färg.
- Allt fler försäkringsbolag har börjat ställa krav på att viltolyckorna är polisanmälda, säger Arne Jansson vid Uppsalapolisen.
Därför händer det att polisen får in anmälningar om viltolyckor flera dagar efter att de skett. Tidigare har polisen sett mellan fingrarna när det gäller detta, men nu kommer alla som inte rapporterar en viltolycka i tid att anmälas.
- Förhoppningsvis får det en avskräckande effekt om folk vet att det kan få dyra konsekvenser att avstå från att anmäla, säger Arne Jansson.

En del nonchalanta
Han anser dock att anmälningsbenägenheten ökat i och med att kunskapen hos allmänheten blivit större.
- De flesta märker ut platsen och ringer till oss. Men en del verkar rent nonchalanta, säger Arne Jansson.
Jaktvårdskonsulenten Stefan Holm tror att mörkertalet är stort när det gäller rådjursolyckor, men inte vid älg- och vildsvinsolyckor.
- Jag skulle tro att omkring 30 procent av rådjursolyckorna inte rapporteras. Folk kanske bara touchar djuret. Sedan ser man hur det springer i väg och har bråttom till jobbet och förutsätter köra. Det är bra om polisen ser till att lagen följs, säger han.

Tror på okunskap
Marianne Hjärtfors från Älgskadefondföreningen är desto mer tveksam till polisen hårdare linje.
- Jag tror det främst handlar om okunskap när folk inte anmäler. Då är det bättre på att satsa på att upplysa mer. Och var går gränsen? En del kanske chockas så svårt att de inte ringer förrän efter några timmar. Det är viktigt att titta på omständigheterna också, säger hon.
Mattias Nyberg från Österbybruk körde på en älg på väg 292 en kväll i september förra året. Han var på väg från hemmet till flickvännen i Tierp.

Körde pickup
- Jag körde med halvljus eftersom jag hade en bil framför. Sen dök älgen plötsligt upp. Jag bromsade och försökte väja. Allt jag tänkte på var att inte få in älgen i bilen, säger han.
Han hann aldrig styra undan utan träffade älgen precis bakom frambenen. Framrutan krossades och älgen gled upp på bilens tak och ned längs med ena sidan.
- Som tur var har jag en stor pickup, men den blev rätt förstörd. Hade jag haft en mindre bil hade det nog kunnat gå riktigt illa. Jag har inte kört på något djur innan - men fy vilken smäll det var, säger Mattias Nyberg som klarade sig undan smällen med nackont och ömhet i händerna efter att ha försökt styra undan.

Sökte älgen
Älgen klarade sig mirakulöst och sprang in i skogen. Mattias Nyberg ringde polisen och deltog själv i sökandet efter det skadade djuret dagen efter.
- Det var en massa blodspår, men vi hittade aldrig älgen.
Han tror att det främst beror på okunskap att folk inte anmäler viltolyckor. Själv kände han inte till att man kan få böter om man inte anmäler.
- Men egentligen borde det vara lika självklart som när man smiter från en vanlig krock. För djuren innebär det ett fruktansvärt lidande. Jag har själv hittat skadade rådjur som legat vid vägen två gånger.

aou
Fakta/Viltolyckor 2006

Uppsala: 683 rådjur 52 älgar
Heby: 153 rådjur och 21 älgar
Östhammar: 146 rådjur 16 älgar
Enköping: 270 rådjur och 18 älgar
Tierp: 97 rådjur 3 älgar
Älvkarleby: 45 rådjur 2 älgar
Knivsta: 93 rådjur och 11 älgar
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om