Smedjan i Karlholmsbruk stort behov av renovering
Lancashiresmedjan i Karlholmsbruk är i stort behov av renovering. Taket läcker på ett tjugotal ställen och regnvatten förstör takstolar och inventarier. Problemet är dock att det inte finns några pengar till att åtgärda problemen.
I november i år slutfördes arbetet med att dränera golvet i smedjan, som till följd av översvämningar var surt och angripet av mossa. Nu är det taket som är i akut behov av åtgärder.
— Vi var här och tittade när det regnade, och vi hittade ett tjugotal läckor. Det droppar ner via takstolarna, så de angrips också, säger Roland Andersson från Karlholms idé- och utvecklingsgrupp och visar hur tegel har rasat ner på golvet.
Problemet är dock att det inte finns några pengar. Länsstyrelsen, som skjutit till pengar vid flera tillfällen tidigare, har inte avsatt någonting till smedjan i år.
— Det finns så många järnbruk i norra Uppland, och alla kämpar för sin del, säger Roland Andersson.
Liten chans till EU-bidrag
Vid ett möte i maj med representanter från idégruppen, kommunen, länsstyrelsen och den konsult som gjorde rapporten, lovade kommunalrådet Börje Wennberg (s) att undersöka möjligheten till att få bidrag från EU.
— Utsikterna är inte de bästa, men omöjligt är det inte, säger Börje Wennberg.
Ett problem är att Tierp inte tillhör de områden som har bäst möjlighet att få bidrag från EU. Kommunen hoppas mer på fortsatta kontakter med länsstyrelsen och att så småningom få mer hjälp därifrån. Några egna pengar finns inte.
— Våra bruksmiljöer är både en stor tillgång och en kostnad. Vi har nio bruk och ytterligare intressanta områden som Örbyhus slott och Vendelbygden. Vi har ingen möjlighet att ensamma ta det ansvaret, säger Börje Wennberg.
1989 var han ordförande i den kulturnämnd som föreslog att lancashiresmedjan skulle kulturminnesförklaras. Dels som ett sätt att deklarera att smedjan är unik och värd att bevara, dels som en möjlighet att få stöd i olika former.
Enligt Roland Andersson är det unika med lancashiresmedjan att den är så intakt.
— De bara stängde och gick härifrån när smedjan lades ner i början av 1930-talet. Allt står orört och det finns en komplett samling verktyg, säger han.
Vid smedjan, som är från 1720-talet, ordnas guidade visningar varje lördag och söndag. Bland annat visas en film från 1947, då smedjan sattes igång enkom för inspelningen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!