Smart panel solar eller vilar

Sedan en vecka tillbaka är Tierps första solföljande solpanel i drift och levererar elektricitet.

En i veckan. Enligt Anders Finsholm, Upplands Energi, är det stor efterfrågan på solpaneler.

En i veckan. Enligt Anders Finsholm, Upplands Energi, är det stor efterfrågan på solpaneler.

Foto: Anders Badner

Tierp2014-04-14 12:03

Panelen med 25 kvadratmeters yta är uppsatt av Upplands Energi och monterad på ett fundament vid korsningen Centralgatan-Uppsalavägen. Den smarta följaren kan både vridas och vinklas och inbyggda sensorer styr rörelserna för att ständigt fånga bästa solläge. Snöar det kan följaren till och med vinkla upp sig maximalt och skaka av nederbörden. Den intar vågrätt viloläge när panelerna inte kan sola bättre i annan riktning eller när vinden är för kraftig.

Solföljaren ger ett litet utbyte av energi till och med i viloläge en molntung dag. När den lapar sol som bäst kan det bli ett betydande tillskott. På årsbasis beräknas en följare av aktuell storlek kunna ge 5 000 kilowattimmar per år.

Som nära granne att sola ikapp med finns en betydligt större takpanel på omkring 140 kvadratmeter.

– Den ger ungefär 20 000 kilowattimmar per år. Det säger Upplands Energis solelsansvarige Anders Finsholm.

Placeringen av takpanelen och följaren i Tierp är inte en slump. Takanläggningen är monterad hos Tierps Byggnadsplåtslageri, som är entreprenörer åt Upplands Energi med tak- och panelarbete. Följaren fick bra plats på plåtslageriets mark och som väl synligt test- och referensobjekt.

Intresset för solpaneler är stort.

– Och det expanderar, säger Anders Finsholm och berättar att hans bolag i genomsnitt har en installation i veckan.

– Det finns ju otroligt mycket tak och med solpaneler produceras el där den förbrukas.

Med aktuella elpriser i storleksordningen 1,15-1,30 per kilowattimme beroende på elavtal paneler i storlek som dessa två i Tierp ett eltillskott till ett värde av ungefär 6 000 respektive 23 000 kronor. En bra avkastning på gjord investering både på kortare och längre sikt. Anders Finsholm jämför med en måttlig ränta på ett sparkonto och använder anläggningen på sin egen privatbostad som exempel.

– Den kostade ungefär 100 000 kronor och har sänkt vår elkostnad med 7 000 kronor per år.

Medräknat statligt solcellsstöd på 35 procent säger Anders Finsholm att en solelsanläggning bör kunna betala sig på 10-12 år. Till de långsiktiga fördelarna kan även räknas att en solpanel är så gott som underhållsfri och har en beräknad livslängd på 30-40 år.

I samband med Tierps vårmarknad den 8 maj planerar Upplands Energi aktiviteter för att informera om solel i allmänhet och den nya solföljaren i synnerhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om