Slit och släp i herrgårdens kök
Den som vill veta mera om det slit tjänstekvinnorna lade ner i brygghus och kök i Lövstabruks herrgård under 1700-talet bör inte missa sommarens guidade utställning Kvinnorna som gick köksvägen.
Guiden Berit Hallin och herrgårdsköket.
Foto: Johan Eriksson
Förutom de sedvanliga visningarna, där man får en inblick i hur livet levdes i de fina salongerna bland grevar och baroner på 1700-talet, arrangeras den här säsongen också dagligen en guidad utställning kallad Kvinnorna som gick köksvägen.
- Vi lyfter varje sommar fram något lite extra och den här gången ville vi visa det liv som framför allt tjänstekvinnorna levde och en del av de miljöer de arbetade i från 1700-talet och framåt, berättar Berit Hallin, som var lördagens guide i Lövstabruk.
Rundturen börjar i brygghuset, som under brukets blomstringstid användes flitigt till både öltillverkning och tvättbykar. Vid de stora tvättarna, som gjordes tre gånger per år, var tjänstekvinnorna i allra högsta grad inblandade. För att få tvätten ren användes björkaska och hett vatten. Därefter var det bara för tvätterskorna att slå tvätten ren ute på den närbelägna bryggan.
- De riktigt fina klänningarna tvättades däremot aldrig utan hängdes i stället ut på vädring, berättar Berit Hallin, medan hon tar med sig gruppen av besökare in i själva herrgården via källaringången.
Efter en tvär stentrappa på tretton steg når vi herrgårdsköket.
- Här lagades maten och härifrån organiserades serveringen. Köket användes i det här skicket fram till 1953, berättar Berit Hallin.
Tjänstefolket bestod av uppskattningsvis 25 personer och en stor andel var kvinnor. Det fanns även en karriärväg för tjänstefolket där en tjänst som huspiga inte var fy skam. Då tilläts man röra sig i matsalen och i de andra herrskapsrummen.
Medan vi går vidare in i den fina matsalen berättar Berit Hallin vad det innebar att ställa till en finmiddag vid den här tiden. Det var ingen enkel sak även om en hel del av maten serverades kall.
- Maten serverades i tre omgångar och varje omgång innehöll 21 rätter. En sådan här middag brukade starta klockan tre på eftermiddagen och hålla på till framåt niotiden. Man kan bara gissa hur de fina fruarna i sina åtdragna korsetter kände sig efter det, menar hon.
Resten av guidningen består av visningar av herrgårdssalongerna på övervåningen, där alltså den personal som klättrat en bit på tjänstefolkets karriärstege tilläts passa upp på herrskapsfolket.
Miljöerna är häftiga och Berit Hallins berättar gripande om hur både herrskap och tjänstefolk levde sina liv i bruksmiljön under 1700-talet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!