Projektet som planerats under en tid startar i september och pågår till årsskiftet. Tanken med "Kick on" som projektet heter är att det ska bidra till att stärka den psykiska hälsan hos unga killar i kommunen.
– Vi vet att även killar lider av psykisk ohälsa på olika sätt och mår dåligt och kan ha problem med skolan eller andra saker i livet. Det är de vi vill komma åt med det här projektet, säger Sofie Larsson, strateg på kommunens kulturskol i Tierps kommun och ansvarig för projektet.
Tillsammans med Skolhälsan i Tierp genomför kulturskolan projektet. Även skolan och individ- och familjeomsorgen i kommunen finns med i projektet och bidrar med kunskaper och erfarenhet.
– Vi kommer att erbjuda femton killar i åldrar sju till tjugo år möjlighet att delta, säger Sofie Larsson.
Urvalet av deltagare har gjorts av Skolhälsan medan Martin Lindberg, slagverkslärare på Kulturskolan, håller i den praktiska undervisningen där man bland annat kommer att använda trummor, pukor och trianglar.
Hur kommer det sig att ni väljer slagverksundervisning som en väg att komma åt psykisk ohälsa?
– Vi vet erfarenhets- och kunskapsmässigt från andra platser där slagverk testats att det gett bra resultat bland dem som deltagit, säger Martin Lindberg.
Både han och Sofie Larsson betonar att slagverksträffarna till stor del är på deltagarnas villkor.
– Vi tillhandahåller kunskap och instrument och ger deltagarna möjligheten att få delta. Det ska vara prestationslöst och deltagarna ska känna glädje att komma hit och delta på de här träffarna med oss, säger Martin Lindberg.
Det kommer att bli träffar en gång varje vecka – individuellt eller grupp – under hösten.
I slutet av 2019 startade kommunen projektet "Dans för hälsa" som vände sig till tjejer. Syftet med det projektet var att med dans och rörelseglädje hjälpa tjejer som mår dåligt till ett bättre liv. I det projektet har ett hundratal tjejer deltagit fram till nu.
– Det projektet har vi tagit nästa steg med nu och permanentat som en del av kulturskolans utbildningsutbud, förklarar Sofie Larsson.
Från kulturskolans sida finns en förhoppning att även "Kick on" ska övergå till att bli en permanent del av kulturskolans verksamhet i framtiden.
– Kan vi bidrar till att vi stärker killarnas självbild och självkänsla och gör att de mår bättre psykisk så är mycket vunnet för kommunen, menar Sofie Larsson.