Skylten de flesta missar

Nere vid Dalälven, nära bron till Söderfors, sitter en fin informationsskylt om bebyggelsen vid Båtstadviken för hundra år sedan. Problemet är att få hittar dit.

En by i byn. Vid Båtstadviken utanför Söderfors låg för hundra år sedan en hel by med arbetarbostäder.

En by i byn. Vid Båtstadviken utanför Söderfors låg för hundra år sedan en hel by med arbetarbostäder.

Foto: Peter Frisberg

Tierp2015-10-20 10:27

En by i byn. Så skulle man kunna beskriva bruksarbetarbostäderna vid Båtstadviken. Området bestod av grupper av rödpanelade trähus och slaggstenshus. Familjerna, ofta med 5–6 barn, var trångbodda, männen jobbade nästan uteslutande på bruket och kvinnorna var hemma med barnen.

Detta och mycket mer kan man läsa på den informationsskylt som Tierps kommun arbetat fram i samarbete med Hembygdsföreningen i Söderfors. Tyvärr är det få som letar sig ner till platsen där skylten satts upp.

– Vi har placerat den så att om man står på platsen så visar den hela området som det såg ut då, säger Taija Lindfors, kommunekolog på Tierps kommun.

Hon medger att det skulle behövas ytterligare en skylt som visar vägen ned till området där informationsskylten sitter.

– Man borde också ha någon samlad information, till exempel vid Söderfors centrum, som berättar om Engelska parken, Båtstadviken och annat sevärt i Söderfors.

Taija Lindfors berättar att Båtstadområdet är så trevligt att det kan komma att få status som Smultronställe. Det är Upplandsstiftelsen som utser sådana och för att klassas som ett Smultronställe behövs fler åtgärder i området. Redan nu har instängslade beteshagar anlagts, där det har gått ungtjurar de senaste somrarna, och nyligen har området röjts. I vinter väntar troligen ytterligare röjning och bortforsling av ris. Förhoppningsvis kan det väcka intresset för områdets spännande historia.

– Dagens ungdomar har ingen aning om hur det såg ut där förr i tiden, säger Taija Lindfors, som hoppas att en app kan lanseras där man i sin telefon kan se vilka sevärdheter som finns i Tierps kommun.

FAKTA Smultronställen

Ett smultronställe är enligt Upplandsstiftelsen ett utflyktsmål med höga natur- och friluftsvärden som är trevligt och tillgängligt. Ett Smultronställe i naturen klarar uppsatta kvalitetsmål enligt en definierad checklista. Ett smultronställe ska vara tillgängligt för alla och saknar därför inträde. Det finns ett 30-tal smultronställen i länet och fler är på gång.

Källa: Upplandsstiftelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!