Skyddsombud risar ny hotplan
Kommunals huvudskyddsombud i Tierp är rädd att kommunens nya policy mot hot och våld i arbetet blir en hyllvärmare. Hon är heller inte nöjd med svaren på ett antal frågor efter en hotfull situation på en kommunal arbetsplats nyligen.
Vid det som inträffade på ett kommunalt boende chockades en anställd. Denne fick enligt Kommunal inte hjälp förrän efter fem dagar. Det fick skyddsombudet att formulera ett antal frågor om rutiner mot hot och våld.
Arbetsgivaren, Tierps kommun, hänvisar i sitt svar till den nya och övergripande hot- och våldpolicyn som under enhetschefers ansvar nu ska brytas ned på varje arbetsplats. Det ska bland annat leda fram till en tidsplan för när alla medarbetare ska ha fått kunskap om handlingsplanen mot hot och våld och hur sådana situationer ska hanteras.
- Det måste pratas om och finnas i bakhuvudet hos alla vad man ska göra, säger Gunilla Sundin Kanberg.
Arbetsgivaren svarar vidare att varje enhet har pengar i budget för att säkra en trygg arbetsmiljö. Ensamarbetare ska ringa polis vid hotfulla situationer, de uppmanas att avlägsna sig från hotsituationer och ska "i minsta möjliga mån utsätta sig för personlig risk".
Kommunens produktions- och verksamhetschefer ska strax efter luciahelgen mötas för inledande diskussion om hur någon form av chefsjour på kvällar och helger kan lösas. En av skyddsombudets frågor rör hur medarbetare ska få krisbehandling under helger. Enligt svaret ska ansvarig chef eller annan medarbetare följa med till primärvård och akutmottagningar, eftersom företagshälsovården endast tar emot under kontorstid.
- Att hänvisa till akuten är inte tillräckligt, anser Gunilla Sundin Kanberg.
Hon menar att krisbehandling kräver mer än de piller och plåster som erbjuds där.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!