Skutskärsanställda bär mask mot legionella

Ett antal anställda vid Skutskärsverken måste gå med ansiktsmask på jobbet. Vid den biologiska reningsanläggningen förekommer höga halter av legionellabakterier. Nyligen avled fem fabriksarbetare i Norge på grund av legionella. Skogsindustrin och smittskyddsinstitutet utreder hur man skall komma till rätta med arbetsmiljöproblemet.

Tierp2005-07-16 00:00
-Legionellabakterierna tycker det är jättekul här i vår bioreningsanläggning.
Lars Andersen, säkerhetschef på Stora Ensos massafabrik i Skutskär kan konstatera att fabriken har många husdjur. I den anläggning som skall rena vattnet innan det går ut i havet finns bakterier som skall äta upp smutsen. Utan de bakterierna skulle fabriken inte klara sig.
Men när det 60-gradiga processvattnet skall kylas ner tittar legionellabakterierna fram. Bakterien är inte farlig - förrän vattentemperaturen sjunkit till cirka 37 grader. Då förökar sig legionellabakterien och har riktiga orgier.

I höstas insjuknade en arbetar på en fabrik i Piteå i legionella. I Norge dog nyligen fem fabriksarbetare av legionella. Eftersom sjukdomen kan vara dödlig valde Skutskärs ägare Stora Enso att sätta det säkra före det osäkra.
- Vi mätte och hittade höga halter legionella även här, säger Lars Andersen.
Därför använder provtagarna Inger Söderberg och Marita Skyman och 25-30 andra anställda som besöker bioreningsanläggningen alltid ansiktsmask så fort de passerar grinden till bioreningen.
- Jag har jobbat vid reningsanläggningen sedan den blev klar för fem år sedan, ber'ättar Inger som jobbat 44 år på Skutskärsverken. Det var först i mars vi fick masker. Men jag har gått här i fem år utan mask utan att riktigt veta hur farligt det varit.
Inger Söderberg och Marita Skyman tar prover på tre olika ställen i reningsanläggningen. Det är främst vid en bassäng som man befarar mest legionellabakterier, den bassäng där man blåser in luft i vattnet underifrån för att det ska syresättas. Här
bildas vattenrök som kan gå ner i lungorna och det är då som legionellabakterien är som farligast. Lunginflammation med dödlig utgång kan bli följden.

Med masken skall dock arbetet vara säkert, säger Lars Andersen:
-För att komma till rätta med riskerna har skogsindustrin och smittskyddsinstitutet inlett en fördjupad kartläggning av legionellaförekomsten på sammanlagt 40 skogsindustrier i Sverige. Man vill veta vilka faktorer som ligger bakom legionellabakteriens tillväxt. Tills vi vet hur farligt det kan vara behåller vi ansiktsskydden.
Klart är att den trivs bäst vid cirka 37 grader. Bakterien finns överallt där det finns vatten och man kan till och med dricka vattnet utan att bli sjuk. Det är först när man andas ner den i lungorna den blir farlig.
Det man särskilt vill veta är hur man skall mäta förekomsten av legionella. Att få ett bra mått är lättare sagt än gjort.
Aggresivast är bakterien på människor med nedsatt immunförsvar. Inger Söderberg stannade hemma nyligen när hon var förkyld.
- Friska smittas sällan, säger Lars Andersen. Är nån sjuk behöver man inte bege sig ut till reningsanläggningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om